Η 62χρονη είχε βρεθεί στα τέλη Μαρτίου να περιλανάται στην Θεσσαλονίκη χωρίς να μπορεί να θυμηθεί ποιά είναι και ποιοί είναι οι συγγενείς της.

Ξαναβρήκε την οικογένειά της, χάρη στην ενεργοποίηση του Silver Alert, η κα Μαρία Χερσονιτάκη, που είχε βρεθεί περιπλανώμενη την 26/03/2017 στην Θεσσαλονίκη.

Η 62χρονη, βρέθηκε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, όπου και νοσηλεύθηκε. Η Κοινωνική Υπηρεσία του νοσοκομείου και το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, κατέβαλαν προσπάθειες να εντοπισθεί το οικογενειακό περιβάλλον του, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς η ηλικιωμένη δήλωνε μόνο το μικρό της όνομα και δεν ήταν σε θέση να δώσει άλλα στοιχεία.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Εθελοντικού Οργανισμού ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ ενημερώθηκε  για το περιστατικό και της ζητήθηκε η συνδρομή για το χειρισμό του. Άμεσα τέθηκε σε λειτουργία ο μηχανισμός του SILVER ALERT για ηλικιωμένους αγνώστων στοιχείων.

Η ηλικιωμένη παρέμεινε στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, ενώ ταυτόχρονα οι εθελοντές του SILVER ALERT, ερευνούσαν με βάση τα στοιχεία που είχαν και τις μαρτυρίες πολιτών που έφταναν στη Γραμμή SOS 1065, για το οικογενειακό της περιβάλλον. Όπως προέκυψε, η ηλικιωμένη αναζητούνταν από την οικογένειά της από το 2007, οπότε και είχε χαθεί!

Οι συγγενείς της εντοπίσθηκαν και μετά τις τυπικές διαδικασίες, η κα Μαρία επέστρεψε, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια  περιπλάνησης και αναζήτησης από τους οικείους της, στην ασφάλεια της οικογένειάς της!

Η άριστη συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και η στήριξη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σε συνδυασμό με την ευγενική ανταπόκριση κοινωνικής ευαισθησίας των εθελοντών του SILVER ALERT, οδήγησαν σε αίσιο τέλος την περιπέτεια ενός ακόμα ηλικιωμένου.

Στην ανακοίνωση του Silver Alert αναφέρονται και τα εξής:

Λαμβάνοντας υπόψη:  
Α. το μεγάλο αριθμό κλήσεων που δέχεται η Εθνική Γραμμή SOS 1065 για τον εντοπισμό ηλικιωμένων, που αδυνατούν να θυμηθούν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τα στοιχεία των οικείων τους, από πολίτες και δημόσιους φορείς,   
Β. την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για περιπτώσεις ηλικιωμένων που δεν έχει δηλώσει το συγγενικό περιβάλλον την εξαφάνισή τους, είναι αγνώστων στοιχείων, πάσχουν από Alzheimer, γεροντική άνοια και συναφείς διαταραχές και έχουν εντοπισθεί από πολίτες ή δημόσιες υπηρεσίες,  
Γ. την ανάγκη οργανωμένης διαχείρισης των σχετικών αναφορών με την εύρυθμη συνέργεια των ελληνικών Αρχών, η Μ.Κ.Ο. ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, σχεδίασε και ενεργοποίησε την επέκταση της λειτουργίας του SILVER ALERT HELLAS και για τις περιπτώσεις αυτές, προκειμένου να προστατευθούν ανοϊκοί ηλικιωμένοι που εντοπίζονται συμπτωματικά από κρατικούς φορείς ή διερχόμενους πολίτες και οι οποίοι ελλείψει θεσμικού πλαισίου και κατάλληλων δομών πρόνοιας καταλήγουν σε ψυχιατρικά ιδρύματα, σε κρατητήρια ή στη φυλακή ή αφήνονται ξανά ελεύθεροι να περιπλανώνται άστεγοι.

Η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής, με το Silver Alert Hellas και την Εθνική γραμμή SOS για τους ηλικιωμένους «1065», με τη βοήθεια των Αρχών, των φορέων και των απλών πολιτών κατορθώνει να κινητοποιεί την κοινωνία για να βρει τους ηλικιωμένους που αναζητούνται και να επαναφέρει στο οικείο περιβάλλον ηλικιωμένους που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στην προσπάθεια αυτή, χρειάζεται η συνεργασία όλων μας, πολιτών, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων. 
Ευχαριστούμε εκ μέρους των ηλικιωμένων όλους όσους συμμετέχουν και συνεργάζονται στο πρόγραμμα SILVER ALERT HELLAS της Μ.Κ.Ο. ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, ιδιαίτερα τους εθελοντές μας που με ευαισθησία και συνέπεια στηρίζουν την προσπάθειά μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook