Το παρόν και το μέλλον των χωρών-λαών της Μεσογείου σε σχέση με το ιστορικό παρελθόν της βρίσκεται στο επίκεντρο συνεδρίου με θέμα «Μεσόγειος τόπος Αναμνήσεων και Σύγχρονες Προκλήσεις» που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από 21 χώρες. 

Το συνέδριο με οργανωτή το ίδρυμα MAECENATA, και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, συμμετέχουν επιστήμονες, Πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών των χωρών της Μεσογείου, οι οποίοι και θα συζητήσουν το παρόν και το μέλλον των κρατών που βρέχονται στη Μεσόγειο θάλασσα όπου συναντούνται 3 πολιτισμικοί ήπειροι. 

Οι εργασίες του συνεδρίου που πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Αστόρια είναι κλειστές,   ενώ την Τετάρτη 26 Απριλίου στις 8 το βράδυ στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου, θα γίνουν δημόσιες-ανοιχτές στους φορείς, πολίτες, παρουσιάσεις και σύνοψη συμπερασμάτων.  Τους συνέδρους στην ανοιχτή εναρκτήρια εκδήλωση στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου καλωσόρισαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο συμμετέχων στο συνέδριο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, ο Πρόεδρος του ιδρύματος MAECENATA Dr. Rupert Graf Strachwitz ο οποίος και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και το Δήμο Ηρακλείου για την στήριξη του συνεδρίου που πραγματοποιείται, όπως ανέφερε, στο φιλόξενο νησί της Κρήτης που βρίσκεται σε κομβικό σημείο της Μεσογείου. 

Ο κ. Rupert Graf Strachwitz, ο Περιφερειάρχης η Αντιδήμαρχος και ο κ. Δρούτσας ευχαρίστησαν τον δρ. Ελευθέριο Οικονόμου -πρώην διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Βερολίνου-για την συνεργασία και την καθοριστική συμβολή του στην διεξαγωγή του Μεσογειακού συνεδρίου. 

Ο Περιφερειάρχης στο καλωσόρισμα του αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του συνεδρίου επισημαίνοντας ότι, «μετά και τις εμφύλιες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με τις ανακατατάξεις που επέφερε  η Αραβική Άνοιξη, με τις οδυνηρές συνέπειες των εμφύλιων συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με την έξαρση του προσφυγικού έχουμε μεγάλη υποχρέωση ως αυτόνομα τμήματα μιας μεγάλης περιοχής να ανταποκριθούμε σε μεγάλες προκλήσεις.

Να απαντήσουμε σε προβλήματα που σχετίζονται:
•    Με την ανθρωπιστική κρίση και τη μετανάστευση
•    Με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
•    Με την επιβάρυνση της θάλασσας της Μεσογείου

Ταυτόχρονα οφείλουμε από κοινού και πατώντας πάνω στις κοινές μας ιστορικές μνήμες να ανταποκριθούμε σε μεγάλες προκλήσεις όπως
•    Η μετατροπή της Μεσογείου σε εμπορικό σταυροδρόμι 3 Ηπείρων
•    Η καθιέρωσή της ως Ζώνη ανάσχεσης έναντι των απειλών που αναπτύσσονται περιμετρικά αυτής
•    Η μετατροπή της ως Πηγή ενεργειακής διαφοροποίησης για την Ε.Ε

Είμαι πεπεισμένος πως το Συνέδριο που ξεκινά στο Ηράκλειο θα συμβάλλει καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση, συνδέοντας κοινές ανησυχίες και οράματα και ανοίγοντας νέες προοπτικές για την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία».

Τα προβλήματα στη Μεσόγειο επισήμανε και η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη η οποία απευθυνόμενη στους οργανωτές και στους συνέδρους είπε η επιλογή της Κρήτης για την διεξαγωγή του συνεδρίου είναι ο πλέον κατάλληλος και ιστορικά τόπος που ενώνει την πολιτισμικότητα της Μεσογείου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook