Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου όπου μίλησε για το μέλλον της αξιολόγησης, τους λόγους καθυστέρησης, ενώ για άλλη μία φορά επιτέθηκε στο ΔΝΤ και τον Σόιμπλε λέγοντας χαρακτηριστικά πως αναγνωρίζουν εκ των υστέρων τα λάθη τους. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, λέγοντας πως οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση 42 φορές περισσότερα μέτρα και πως όλο αυτό το διάστημα υπήρχε αυτή η πίεση. Αναφέρθηκε στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που έφτασε το 4,2%, ενώ το ΔΝΤ προέβλεπε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο 0,1% “σαράντα δύο φορές λιγότερο από αυτό που ήρθε πραγματικά”, επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται, τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα. Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της.

Πότε κλείνει η αξιολόγηση
Αναφερόμενος στη συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως υπάρχει ήδη πολιτική συμφωνία και σημείωσε “με βεβαιότητα σας μιλώ, μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε και την τεχνική συμφωνία και σύντομα θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος”.
Αναφορικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις, διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μία χρεοκοπημένη χώρα και υπερασπίστηκε τις συμφωνίες σημειώνοντας “πήραμε υψηλά τιμήματα στις αποκρατικοποιήσεις», ενώ ειδικότερα για τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, επισήμανε πως “εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους”.

Τι είπε για τα αντίμετρα
 Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα, αλλά ως μία συνολική συμφωνία, ενώ αποκάλυψε πως οι δανειστές ζητούσαν αύξηση των ομαδικών απολύσεων και lock out. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε τα αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ πέτυχε και μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “πήγαμε σε μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα αλλά και το χρέος”.
Έστειλε μάλιστα και προειδοποίηση προς τους δανειστές λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει τα μέτρα προκειμένου να λάβει ευνοϊκές ρυθμίσεις για το χρέος, αλλά διευκρίνισε με νόημα πως “τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους”. Χαρακτήρισε αυτά τα μέτρα ως εξιτήριο από το πρόγραμμα υπογραμμίζοντας πως “οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και αποδείξαμε ότι μπορούν να πιάσουν τόπο”.
Υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης για τα αντίμετρα, λέγοντας πως πρόκειται για μέτρα που καλύπτουν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους και τόνισε πως μεταξύ αυτών είναι τα 600 εκατομμύρια το χρόνο για επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικούς σταθμούς και μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα. 

Για Λαγκάρντ και Σόιμπλε
 Στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε τόσο για την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο και για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε λέγοντας πως και οι δύο εκ των υστέρων παραδέχονται τα λάθη τους. Μάλιστα, αναφερόμενος στο πλεόνασμα του 2016 τόνισε χαρακτηριστικά:
Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός. Το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά.
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών “σοβαρό αντίπαλο”.
Κατηγόρησε και την αξιωματική αντιπολίτευση για τη σφοδρή κριτική που ασκεί για το πώς επετεύχθη το πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας πως “κακώς τους πληροφορούν κάποια παπαγαλάκια”, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε: “Κυκλοφόρησα, βγήκα έξω, είδα τη μεγαλύτερη έξοδο το Πάσχα, άνοιξαν οι δρόμοι και δεν ήταν μονταζιέρα του Μαξίμου”.

Για τις κατασχέσεις λογαριασμών
Ερωτηθείς ο Αλέξης Τσίπρας για τις κατασχέσεις λογαριασμών παραδέχθηκε πως είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και αποκάλυψε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ώστε να υπάρξουν μέτρα για να προστατεύονται όσοι δεν μπορούν, αλλά συγχρόνως θύμησε πως η ΓΓΔΕ είναι μία ανεξάρτητη αρχή. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook