Η ομιλία της κας Ανδρονίκης Κοκοτσάκη στην τελετή έναρξης είναι από τα γεγονότα που ξεχώρισαν στα “16α Βενιζέλεια” Κολύμβησης, που πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο 22 και 23 Απριλίου στο Κολυμβητήριο Χανίων.

Αναλυτικά η ομιλία από την κα Κοκοτσάκη, εκπαιδευτικό φιλόλογο και εθελόντρια ραδιοφωνική παραγωγό στην ΕΡΑ Χανίων με την εκπομπή «πολιτισμός εν κινήσει», κάθε Σάββατο στις 10 το πρωί:

 «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζουμε στους 16ους διεθνείς αγώνες κολύμβησης έπειτα από τρία χρόνια προσωρινής διακοπής λόγω ατυχών συγκυριών που δεν επέτρεψαν την διεξαγωγή τους. Σήμερα, τα Βενιζέλεια αναγεννιούνται στην πόλη που τα καθιέρωσε, τα τίμησε, τα ενδυνάμωσε.

Ηταν μετά την Ολυμπιάδα του 1996 στην Ατλάντα, στην οποία συμμετείχε η σπουδαία Χανιώτισσα, Τόνια Μαχαίρα, όταν οι τότε έφοροι, ο εκλιπών Κωνσταντινίδης Στέλιος και η Κυριακάκη Ελένη, σε συνεργασία με την προπονητική ομάδα της κολύμβησης Χανίων, αποφάσισαν τη διοργάνωση κολυμβητικών αγώνων, με στόχο την αποδοχή και το αγκάλιασμα απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Ο ΝΟΧ και συγκεκριμένα το κολυμβητικό τμήμα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Κολύμβησης Κρήτης διοργάνωσαν το 1998 σε περιφερειακό επίπεδο για πρώτη φορά τους Βενιζέλειους αγώνες. Η ονοματοθέτηση των αγώνων αυτών ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης απέναντι στον κρητικό Χανιώτη πολιτικό, εθνάρχη, οραματιστή, άνθρωπο, Ελευθέριο Βενιζέλο, του οποίου η συμβολή στην Ενωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα ήταν καθοριστικής σημασίας.

Από το 1999 έως και το 2003, οι Βενιζέλειοι αγώνες έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα, αγκαλιάζονται με θέρμη και αξιοθαύμαστο ενδιαφέρον από όλο τον ελλαδικό χώρο και αποκτούν μια πρωτοφανή δυναμική, όπως άλλωστε αποδεικνύει η συνέχειά τους. Το 2004 αποτελεί χρονιά -ορόσημο για τους Βενιζέλειους αγώνες, καθώς εντάσσονται στο ευρωπαϊκό καλεντάρι κολύμβησης, γεγονός που δίνει αυτόματα την ευκαιρία στους αθλητές να πετύχουν όρια για την συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Ανδρών-Γυναικών, Εφήβων-Νεανίδων, σε παγκόσμια πρωταθλήματα και στο ύψιστο αθλητικό γεγονός που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Εξίσου σημαντικό και ενθαρρυντικό, είναι η πρώτη φορά που η ΚΟΕ εμπιστεύτηκε σε ένα περιφερειακό σωματείο να διοργανώσει κολυμβητικούς αγώνες διεθνούς αναγνώρισης και βεληνεκούς.

Τέτοιοι διεθνείς αθλητικοί αγώνες προάγουν και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το αθλητικό ιδεώδες του «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ», το οποίο δεν αποτελεί μονάχα και αποκλειστικά θεμελιώδη αρχή των αθλητικών αγώνων, αλλά επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής γενικότερα.

Ο φιλόσοφος Νίκανδρος εξηγεί στο μαθητή του Φιλίνο, που ήθελε να τρέξει στην Ολυμπία ότι, άνθρωπος δεν είναι αυτός που έχει μόνο δυνατό σώμα, αλλά αυτός που έχει συγχρόνως και όμορφη ψυχή και πνεύμα.

Σήμερα το αθλητικό ιδεώδες προβάλλει περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Σε μια εποχή άκρατου ανταγωνισμού, υλικού ευδαιμονισμού, έκπτωσης των ηθικών αξιών, ο αθλητισμός μπορεί και οφείλει να αποτελέσει το αντίβαρο και μηχανισμό αντίστασης απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκμαυλισμού των αξιών, των προτύπων και των ηθών, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ο αθλητισμός και η παιδεία, έννοιες άμεσα συνυφασμένες και αλληλοεξαρτώμενες σε όλες τις εποχές είναι και θα συνεχίσουν να είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της κοινωνίας και της εξέλιξης του πολιτισμού.

Πέρα, ωστόσο, από το αγωνιστικό κομμάτι, που παραμένει το ισχυρό κίνητρο που οι ομάδες με τους προπονητές τους είναι σήμερα εδώ, υπάρχει και ένας άλλος λόγος εξίσου σημαντικός, εκείνος της κοινωνικής συναναστροφής, της ανταλλαγής γόνιμων σκέψεων και προτάσεων, της αφορμής οι κολυμβητές να διδαχτούν ο ένας από τον άλλο, να αγωνιστούν δίπλα σε μεγάλα ονόματα του υγρού στίβου. Επιπλέον οι Βενιζέλειοι αγώνες αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή της κρητικής φιλοξενίας και την πιο γνήσια και πετυχημένη διαφήμιση της κρητικής φιλοξενίας και της ομορφιάς των φυσικών τοπίων και των ιστορικών μνημείων της πόλης μας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ευχής όλων είναι να συνεχίσει η Πολιτεία να στηρίζει με όλους τους τρόπους και σε όλα τα επίπεδα τέτοιους αθλητικούς θεσμούς που προάγουν τον πολιτισμό, προωθούν την ευγενή άμιλλα και τονώνουν το αίσθημα συναδελφικότητας και συνεργασίας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook