Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έκθεση δημιουργιών για την Εργατική Πρωτομαγιά που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ στο νοσοκομείο.

Την έκθεση διακόσμησαν πίνακες ζωγραφικής των Γρατσία Βασίλη, Βογιατζάκη Ελένη, Δουλουφάκη Δημήτρη, Αθανασάκη Έφη, Κασαπάκη Βαγγελιώ, Μαρκάκη Ελένη και Σπαντιδάκη Ελένη, ποιήματα του Χρήστου Δημουλά καθώς και ζωγραφιές των παιδιών του Παιδικού Σταθμού του ΠαΓΝΗ.

Στη διάρκεια της έκθεσης ακούστηκαν τραγούδια του εργατικού αγώνα και πραγματοποιήθηκε ομιλία του προέδρου του σωματείου εργαζομένων, Δημήτρη Βρύσαλη.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

“Η 1η Μάη είναι μέρα – σύμβολο για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Σύμβολο του αγώνα των λαών ενάντια στην εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα.

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, την 1η Μάη του ’44, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έδωσαν και τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που ύψωσε το ανάστημά της και επέβαλε με τους ηρωικούς αγώνες της το 8ωρο, ως αφετηρία για μία σειρά από κατακτήσεις στον 20ο αιώνα, που σήμερα τσακίζονται.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει, να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για να δουλεύει σε καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής. Να έχει μόνιμη δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα, να ζει χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας. Να απολαμβάνει σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, Κοινωνικής Φροντίδας, Περίθαλψης, Παιδείας, με προστασία της μητρότητας, των παιδιών και των ηλικιωμένων, ελεύθερο χρόνο και υποδομές δημιουργικής αξιοποίησής του. Αυτό προϋποθέτει ότι και η υγεία αντιμετωπίζεται ως αγαθό και όχι ως είδος εμπορεύσιμο, που θα φέρει κερδοφορία. Δεν πρέπει να αποκτήσει «μπόι» η ανταγωνιστικότητα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία είναι το θερμοκήπιο παραγωγής φτωχών και ανασφάλιστων ασθενών. Η ανθρώπινη ζωή δεν χωράει στο πλαίσιο «κόστος – όφελος» που θέλουν να πείσουν  τους ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ να την μετρούν.

Όπως έλεγε και ένας μεγάλος επαναστάτης κομμουνιστής, ο Τσε:

«Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο απ’ την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη».

Σήμερα, 131 χρόνια μετά, ο λαός μας ζει μέσα στη διαρκή αβεβαιότητα, όπου τσακίζονται όσα δικαιώματα έχουν απομείνει. Οι νέοι εργάζονται και ζουν σε συνθήκες χειρότερες από αυτές των προηγούμενων γενεών. Το ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία έχει αποψιλωθεί, οι προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό, τα “παράλληλα”, τα “αλλότρια καθήκοντα” και οι διπλοβάρδιες πάνε σύννεφο. Κάτω από τον μπαμπούλα του “δημοσιονομικού προβλήματος” χάθηκαν χιλιάδες κλίνες, έκλεισαν νοσοκομεία. Διαλύθηκε η ήδη υποβαθμισμένη και λειψή πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τμήματα συγχωνεύονται καθημερινά προκειμένου να λειτουργούν στοιχειωδώς. Κάθε νοσηλευτής έχει στην ευθύνη του 40 – 60 αρρώστους. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις απλώνονται ταχύτατα σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις θέσεις. Προωθείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η συγκρότηση των περιβόητων ΚΟΙΝΣΕΠ που θα εγκαταστήσει νέες εργολαβίες από την πίσω πόρτα. Παράλληλα, η κρατική χρηματοδότηση είναι ήδη στο 1/3 (σε σχέση με το 2009) κάτι που ο καθένας μας βλέπει στις καθημερινές ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα, αντιδραστήρια κλπ. Δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα όρθιο ακόμα και από αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα που είχαν απομείνει. Ενδεικτικά: 

· Αυξήθηκαν τα χρόνια συνταξιοδότησης στις μητέρες, μειώθηκαν δραματικά οι μισθοί  σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυξήθηκαν οι ώρες εργασίας, ακόμα και σε τμήματα με ακτινοβολία, υψηλής ανθυγιεινότητας και επικινδυνότητας. Υπάρχει τεράστια έλλειψη υγειονομικών όλων των κατηγοριών, εντατικοποίηση της  δουλειάς και υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς, ενώ αυξάνεται η  ανεργία και η μισοεργασία των επαγγελματιών υγείας.

· Περικόπτονται οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, οι δωρεάν παροχές και αυξάνονται οι πληρωμές από τους ασθενείς για νοσηλεία, εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, υγειονομικό υλικό κλπ.

· Προωθείται η «αξιολόγηση» στα δημόσια νοσοκομεία και στους εργαζόμενους σαν εργαλείο που θα μετράει τους δείκτες της επιχειρηματική τους λειτουργίας, που μετατρέπουν τους ασθενείς σε πελάτες και τους εργαζόμενους σε φθηνό και ευέλικτο προσωπικό. Είναι εργαλείο για μείωση στους μισθούς, για διαθεσιμότητα και απολύσεις.

Ιδιαίτερα σήμερα με το αιματηρό ξαναμοίρασμα των πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας ο κίνδυνος ενός τοπικού ή περιφερειακού πολέμου είναι ορατός. Σε αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις συμβάλει η παρουσία της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μετά από πρόσκληση της σημερινής κυβέρνησης και η επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας, αναβαθμίζοντας το ρόλο της ως ορμητήριο για πολέμους ενάντια στους λαούς της περιοχής. Αυτό εξυπηρετούν και οι αποστολές σε 17 χώρες εκτός συνόρων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις. Ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, που σήμερα γίνεται με υπογραφή και ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενάντια στις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων. Παλεύοντας για την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, την έξοδο από το ΝΑΤΟ. Στήνοντας μπλόκο στη ναζιστική Χρυσή Αυγή, στο ρατσιστικό δηλητήριο που χύνει, στο μίσος σε βάρος πρωτοπόρων εργατών, κομμουνιστών, των προσφύγων – θυμάτων του πολέμου.

Προετοιμαζόμαστε για να δώσουμε απεργιακή απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει κυβέρνηση – Ε.Ε. – επιχειρηματικοί όμιλοι. Σταθμός προετοιμασίας της απεργίας είναι και η 1η του Μάη.

Ημέρα έμπνευσης και διεθνιστικής αλληλεγγύης. 131 χρόνια μετά το Σικάγο κρατάμε άσβεστη ελπίδα για την τελική νίκη της εργατικής τάξης. Οι λαοί έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Έχουν τη δύναμη να αντιστρέψουν την κατάσταση, να απαλλαγούν από τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα. Να γράψουν στη σημαία των σύγχρονων αγώνων τους το σύνθημα:

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ “

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook