Τραυματίστηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές, ένας σε πολύ σοβαρή κατάσταση – Αιτία της εισβολής η εκλογή του αλβανικής καταγωγής Ταλάτ Τζαφέρι στη θέση του προέδρου της Βουλής 

Δραματική τροπή λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν σήμερα στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκαν 4 βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ . Κατά νεώτερες πληροφορίες ένας από τους τραυματίες βουλευτές, ο αλβανικής καταγωγής Ζιγιαντίν Σελά είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, χτυπημένος από τους εισβολείς στο κοινοβούλιο. 

Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Λίγο μετά τις εννιάμισι το βράδυ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι η βία δεν έχει καμία θέση στο κοινοβούλιο και ότι η Δημοκρατία πρέπει να βρει το δρόμο της. Αντίστοιχα, ο πρεσβευτής της Σουηδίας στα Σκόπια Ματς Στέφανσον μιλώντας εξ ονόματος και άλλων διπλωματών επισήμανε στους σκοπιανούς πολιτικούς την αναγκαιότητα του διαλόγου.

Αυτή την ώρα γίνονται εκκλήσεις ώστε οι αλβανικής καταγωγής βουλευτές να συγκρατήσουν τους οπαδούς τους και να μην πάνε και εκείνοι έξω από το κοινοβούλιο προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές που βρίσκονται ήδη στο κοινοβούλιο κάνουν φραγμό ώστε να μην επιτρέψουν την έξοδο των βουλευτών από το κτίριο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μασκοφόροι εισέβαλαν στο κτίριο αφού προηγουμένως επιτέθηκαν  σε δημοσιογράφους. 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ’ έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, στα Σκόπια. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα.
Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν τραυματισθεί τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές.

Η νομιμότητα της εκλογής του Τζαφέρι αμφισβητείται βασίμως, αφού δεν έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες. Οι οπαδοί του Γκρουέφσκι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή με στόχο να μπλοκάρουν την εκλογή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες επισπεύσθηκε ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια. Η αντιπολίτευση στην ακυβέρνητη χώρα όλα δείχνουν ότι επεδίωξε να δημιουργήσει de facto κατάσταση, αφού μετά την εκλογή προέδρου θα μπορούσε να προχωρήσει και στον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα πράγματα ωστόσο παίρνουν τώρα δραματική τροπή. 

Πριν από λίγο με ανάρτησή του στο twitter ο Νίκολα Γκρουέφσκι έστειλε μήνυμα στους οπαδούς του ότι η βία δεν είναι λύση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook