4.5 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο θα διοχετευθούν στο Δήμο Ηρακλείου, ύστερα από σχετική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα.

Η χρηματοδότηση αφορά σε έργα για την απόκτηση δύο σημαντικών κοινόχρηστων χώρων ως εξής:

1. Χώρος πρασίνου επί της Λεωφόρου Ικάρου και οδού Σταδίου στο κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αλικαρνασσού, εμβαδού 3.400 τ.μ., η διαμόρφωση του οποίου θα βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Νέας Αλικαρνασσού και ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος.
2. Χώρος πρασίνου εμβαδού 6.685τ.μ., σε επαφή με το ρέμα Ερυθραίας στις Μεσαμπελιές, η διαμόρφωση του οποίου θα συμβάλει στην αναβάθμιση της αναπτυσσόμενης σήμερα βάσει σχεδίου πόλεως περιοχής, που πριν λίγα χρόνια είχε να παρουσιάσει μόνο αυθαίρετα.

Από το Πράσινο Ταμείο εγκρίθηκαν επίσης 273.000€ για τη χρηματοδότηση των εκπονούμενων Πολεοδομικών Μελετών των περιοχών
1. Παπα Τίτου Μετόχι, Κάτω Κατσαμπά, Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου.
2. Αμφιθέας

Το ιστορικό των ενεργειών που οδήγησε στη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου ζήτησε το Φεβρουάριο του 2011 με επιστολή του προς την τότε Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη τη χρηματοδότηση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου Λυδάκη αντικειμενικής αξίας 23.000.000€. Η πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου ήταν αρνητική.

Με νέα επιστολή του το Μάρτιο του 2011 ο Δήμαρχος ζήτησε τη χρηματοδότηση 6 σημαντικών διανοίξεων οδών και 4 χώρων πρασίνου, όλων ώριμων, προϋπολογισμού περίπου 12.000.000€.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε, εν τέλει τη χρηματοδότηση του Δήμου Ηρακλείου με περίπου 4.500.000€ για την απόκτηση των δύο παραπάνω σημαντικών κοινόχρηστων χώρων

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου συνεχίζει τη διεκδίκηση άντλησης πόρων από το Πράσινο Ταμείο και άλλες πηγές προκειμένου να εξασφαλίσει την απόκτηση και άλλων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων που προβλέπονται από τα Σχέδια Πόλης (συνημμένος πίνακας).

Αποτελεσματική συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί συνεργάστηκαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης με τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Μανόλη Βασιλάκη για θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας με επίκεντρο την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων χώρων και τη χρηματοδότηση του Δήμου από το Πράσινο Ταμείο.

Μέχρι σήμερα έχουν διεκπεραιωθεί στην περιοχή ευθύνης της πολεοδομίας Ηρακλείου (βόρειος Νομός Ηρακλείου) περίπου 6400 αιτήσεις τακτοποίησης ημιυπαιθρίων χώρων ως εξής:

Από στοιχεία που τηρούνται στην Πολεοδομία Ηρακλείου προκύπτει ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2011 για 1688 αιτήσεις καταβλήθηκε το σύνολο του προστίμου, αποφέροντας συνολικά περίπου 4.080.000€ στο Πράσινο Ταμείο.

Αν υπολογίσουμε ένα μέσο παράβολο 275€ τότε τα έσοδα από τα παράβολα 6.400 αιτήσεων θα ανέρθουν σε περίπου 1.760.000€.

Αν προσθέσει κανείς τα ποσά των αιτήσεων που περαιώθηκαν μετά τον Απρίλιο και τα ποσά των δόσεων που έχουν ήδη καταβληθεί, θα διαπιστώσει ότι το συνολικό ποσό που έχει εισρεύσει στο Πράσινο Ταμείο από την περιοχή του Ηρακλείου ξεπερνά τα 8.000.000€.