Σε νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ο Δήμος Ηρακλείου

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην διαχείριση των απορριμμάτων πραγματοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου, μέσα από την συμμετοχή του στο έργο «Συστήματα Αυτόνομης Οικιακής Κομποστοποίησης σε Αστικό Περιβάλλον» με ακρωνύμιο «ACUA».

Στόχος του έργου, είναι η ανάπτυξη κομποστοποιητών σε πολυκατοικίες του Ηρακλείου οι οποίοι θα επεξεργάζονται τα βιοαπόβλητα των κατοίκων χωρίς τη δημιουργία οποιασδήποτε ενόχλησης για τους περιοίκους.

Πρόκειται για ένα έργο που έρχεται ως συνέχεια στις δράσεις της Δημοτικής Αρχής που εναρμονίζουν τις εφαρμοζόμενες πρακτικές με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία επιβάλει στις χώρες μέλη τη δημιουργία ξεχωριστού συστήματος συλλογής αποβλήτων μέχρι το 2020.

Με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ο Δήμος θα προχωρήσει στην απόκτηση και την εγκατάσταση Αυτόνομων  Μηχανικών Κομποστοποιητών, κλειστών δηλαδή μονάδων κομποστοποίησης, που λειτουργούν χωρίς οσμές και διαρροές, με σχεδόν μηδενική ανθρώπινη παρέμβαση αφού διαθέτουν ειδικό λογισμικό ελέγχου λειτουργίας, μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε και το μέγεθός τους ποικίλει ανάλογα τις χρήσεις τους.

Στο πρόγραμμα,  εκτός από τον Δήμο Ηρακλείου,  συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος το Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης, υλοποιείται δε σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, το Δήμο Λεμεσού και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020.

Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 30 μηνών και συγχρηματοδότηση 85% από κοινοτικούς πόρους και 15% εθνικούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook