Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων; Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης σε αποχαιρετιστήριο γεύμα, που παρέθεσε στους τουριστικούς συντάκτες και η απάντησή του είναι εξαιρετικά διαφωτιστική. 

Ιδού, λοιπόν, πώς έχει το ζήτημα:Συνολικά τα τραπεζικά δάνεια στα ελληνικά ξενοδοχεία ανέρχονται σε 7,6 δισ.ευρώ. Από αυτά, δάνεια ύψους 3 δισ.ευρώ εξυπηρετούνται κανονικά. 

Από τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ, για τα 600 εκατ. ευρώ έχει γίνει ρύθμιση και εάν εξυπηρετούνται κανονικά το επόμενο 12μηνο θα πάψουν να είναι κόκκινα. 

Από τα 3 δισ. ευρώ που παραμένουν κόκκινα, το 1 δισ.ευρώ το οφείλουν 5 ξενοδοχειακοί επιχειρηματίες. 

Εν ολίγοις, δηλαδή, μόλις 2 δισ.ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια της μεγάλης μάζας ξενοδόχων, που έχουν δανειοδοτηθεί και εάν θεσπισθεί ένα πλαίσιο ρυθμίσεων εκτιμάται ότι τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, που έδωσε ο κ.Ανδρεάδης: Όλες οι τράπεζες βλέπουν πολύ θετικά τις τουριστικές επενδύσεις και είναι πολύ “ζεστές” στο να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά projects στον τουρισμό, ωστόσο, όπως λένε οι διοικήσεις τους, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αιτήσεις για projects με τους σωστούς δείκτες.

Γενικά, οι τράπεζες έχουν διαμορφώσει πλέον θετική εικόνα για τον τουρισμό, όπως και η κοινωνία ευρύτερα, όπως θα δείξει έρευνα που θα παρουσιασθεί στην κλειστή γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ το Μάιο. 

Η κρίση ανέδειξε την αξία του τουρισμού και αυτό αναγνωρίζεται από την ελληνική κοινωνία, με αποδοχή που ξεπερνά το 90% μεταξύ των ερωτηθέντων στην έρευνα, με πολύ θετική γνώμη και για τον ΣΕΤΕ…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook