Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των Ελλήνων που για οικονομικούς κυρίως λόγους χάνουν τα σπίτια τους και βρίσκονται από τη μια μέρα στην άλλη στο δρόμο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ «Κλίμακα» ο αριθμός των αστέγων στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 25% τον τελευταίο χρόνο. Αριθμός ανησυχητικά μεγάλος αν αναλογισθεί κανείς ότι μέχρι το τέλος του 2010 οι άστεγοι στην Αθήνα υπολογίζονταν στις 20.000.

Δεν είναι λίγοι πια αυτοί που, όπως δημοσιεύει το protothema.gr, ζουν σε αυτοσχέδια χαρτόκουτα και στεγάζουν τις οικογένειές τους σε πρόχειρα παραπήγματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα συναντά κανείς και ακραία περιστατικά, όπου κάποιοι άστεγοι αναζητώντας έστω και προσωρινές λύσεις στέγασης, καταφεύγουν σε μικρούς αυτοτραυματισμούς για ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο!

Το προφίλ των νέων αστέγων της πρωτεύουσας σίγουρα δεν θυμίζει τους περιθωριακούς «κλοσάρ» των προηγούμενων δεκαετιών μιας και δεν έχουμε να κάνουμε πια με άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικά ή αλκοόλ αλλά για περιπτώσεις ανθρώπων που μέχρι χθες είχαν ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο που χάθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ο αριθμός τους αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, δεδομένης τη δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι.

Δραματική αύξηση παρουσιάζουν οι άστεγοι και στην Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες είναι τα αιτήματα σε καθημερινή βάση από απόρους και αστέγους για παροχή κάθε είδους βοήθειας. Ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε δραματικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι το γεγονός, ότι η λίστα των δικαιούχων του κοινωνικού παντοπωλείου, που διαθέτει ο δήμος έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία, ο μέσος όρος ηλικίας στο 70% των ανθρώπων αυτών είναι τα πενήντα έτη, ενώ το 80% είναι άνεργοι και κυρίως, ανύπαντρες μητέρες γύρω στα πενήντα έτη με δύο παιδιά. Από την καταγραφή που έχει γίνει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι το 85% των ανθρώπων αυτών πάσχει από κατάθλιψη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook