Σκαθάρι των φοινικοειδών εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στο πεζοδρόμιο έξω από την υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης της Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Το παραπάνω έντομο, (Rhynchophorus ferrugineus), απειλεί με πλήρη καταστροφή τα φοινικοειδή αν δεν γίνεται συστηματικός έλεγχος των φοινικοειδών και οι απαραίτητες επεμβάσεις όταν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του παραπάνω επιβλαβούς οργανισμού:

1. Σε περίπτωση προχωρημένης προσβολής όπου παρατηρείται καταστροφή του κορυφαίου μεριστώματος και «ομπρέλιασμα» του φυτού τα προσβεβλημένα φοινικοειδή θα πρέπει να:

• Κόβονται άμεσα από την βάση τους.
• Τεμαχίζονται ή θρυμματίζονται.
• Καίγονται ή μεταφέρονται μέσα σε δίχτυα διαμέτρου οπής<1mm σε κλειστούς περιέκτες στους εγκεκριμένους από τις αρμόδιες υπηρεσίες χώρους ταφής τους και θάβονται σε βάθος μεγαλύτερο των δύο μέτρων.
• Συλλέγονται με προσοχή όλες οι μορφές του εντόμου που έχουν διασπαρθεί στον περιβάλλοντα χώρο.
• Πριν και κατά την κοπή των φυτών μπορεί να γίνει χρήση ενός εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού προϊόντος(έγχυση στην περιοχή της στεφάνης και ψεκασμός κάλυψης στο κομμένο φυτό, στα κομμένα τεμάχια του φυτού, στον τόπο γύρω από την θέση κοπής και στο χώρο διατήρησης ευπαθών φυτών)

2. Σε περίπτωση αρχικής προσβολής (συμπτώματα μόνον στα φύλλα και ανέπαφο το κορυφαίο μερίστωμα) μπορεί να γίνει:

• μηχανική εξυγίανση των προσβεβλημένων φυτών με παράλληλη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα προσβεβλημένα φυτά και στον περιβάλλοντα χώρο.
• Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν φερομονικές παγίδες για μαζική παγίδευση του εντόμου στις προσβεβλημένες περιοχές.
Ο δήμος Ρεθύμνης ενημερώθηκε αμέσως για το τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Οδηγίες αντιμετώπισης προς τις αρχές

• να κάνετε προληπτικά επέμβαση με ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό.

Γενικά θα πρέπει να καθυστερείτε όσο το δυνατόν το κλάδεμα και να πραγματοποιείτε το κλάδεμα τους χειμερινούς μήνες.

Αμέσως μετά να ψεκάζετε τις τομές κλαδέματος με ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό.

Οι επεμβάσεις με τα φυτοπροστατευτικά θα γίνονται αποκλειστικά με την επίβλεψη του γεωπόνου του δήμου και τα δέντρα στα οποία έγινε εφαρμογή φυτοπροστατευτικών θα σημαίνονται με ανεξίτηλο καρτελάκι, όπου θα αναγραφεί η ημερομηνία εφαρμογής, το σκεύασμα που χρησιμοποιήθηκε, η ποσότητα που εγχύθηκε και οι επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες.

Πριν την εφαρμογή να προειδοποιούνται όλοι οι περίοικοι για την επικείμενη εφαρμογή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook