Είναι ένα πολύ μεγάλο βύθισμα (καρστική δολίνη) με κυκλικό σχήμα, η οποία έχει σχηματιστεί από την κατακρήμνιση παλαιότερου σπηλαίου. 

Ένα βίντεο μέσω Drone απαθανάτισε ο Manos Giakoumakis,  στο Βουλισμένο Αλώνι που βρίσκεται κοντά στο Ηράκλειο και στο παρελθόν έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες και μη, εξαιτίας της γεωλογικής του ιδιαιτερότητας.

“Το Βουλισμένο Αλώνι βρίσκεται περίπου 15 χλμ δυτικά του Ηρακλείου, δίπλα στην παλιά εθνική οδό που οδηγούσε από το Ηράκλειο στο Ρέθυμνο και κοντά στο χωριό Μάραθος. Αποτελεί ένα από τα πιο περίεργα γεωλογικά φαινόμενα στην Ελλάδα.

Είναι ένα πολύ μεγάλο βύθισμα (καρστική δολίνη) με κυκλικό σχήμα, η οποία έχει σχηματιστεί από την κατακρήμνιση παλαιότερου σπηλαίου. Η μέγιστη διάμετρος του βυθίσματος φτάνει τα 90μ., ενώ το βάθος των τοιχωμάτων του κυμαίνεται από 15 έως και 50μ.!

Το όνομα «βουλισμένο αλώνι» σημαίνει «αλώνι που έχει βουλιάξει» και προέρχεται από μια λαϊκή ιστορία, σχετικά με την δημιουργία του βυθίσματος. Σύμφωνα με αυτή, κάποτε ένας γεωργός της περιοχής είχε εδώ το αλώνι του. Ένα καλοκαίρι, την ημέρα της εορτής του Προφήτη Ηλία, ο γεωργός πήγε στο αλώνι για να αλωνίσει μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη του, παρόλο που εκείνη την ημέρα δεν αλωνίζουν. Η απιστία αυτή επέφερε την τιμωρία από τον Άγιο, με αποτέλεσμα να βουλιάξει το αλώνι και να καταπιεί τους «άπιστους». Ακόμη και σήμερα, λένε οι κάτοικοι, την ημέρα του Προφήτη Ηλία, ακούγονται τριξίματα από τα άχυρα και το τραγούδι της κόρης του γεωργού «Γύρω γεια τωνε κι όλα τ’ άχερα δικά ντωνε…»

Τα τοιχώματα στο Βουλισμένο Αλώνι είναι ιδανικά για αναρρίχηση και σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο θα συναντήσετε σχολές αναρρίχησης.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook