Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ιταλία η έρευνα της Εισαγγελίας της πόλης Τράνι σε βάρος τριών κορυφαίων αναλυτών του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, ενός του οίκου Moody's και των νομικών αντιπροσώπων των δυο εταιριών, στην Ιταλία.

Το περασμένο Σάββατο, η οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) πραγματοποίησε εφόδους προς εντοπισμό και κατάσχεση εγγράφων των υπεύθυνων των οίκων αξιολόγησης στη Ρώμη.

Όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, οι τρεις εν λόγω αναλυτές της Standard & Poor's ονομάζονται Μόριτζ Κρέιμερ, Αϊλίν Τζανγκ και Φρανκ Τζιλ, ενώ τα στοιχεία του υψηλόβαθμου ιθύνοντα της Moody's, δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη.

Ο ειδικός αναλυτής του οίκου Μoody's κατηγορείται για «χειραγώγηση της αγοράς», διότι, «στις 15 Μαΐου, ενώ οι συναλλαγές στις χρηματαγορές ήταν σε εξέλιξη διέδωσε, ψευδή, εν μέρει, στοιχεία, σχετικά με την αντοχή του ιταλικού τραπεζικού και οικονομικού συστήματος».

Σύμφωνα με τον Ιταλό εισαγγελέα Μικέλε Ρουτζιέρο και το δημοσίευμα στο in.gr, «εκφράσθηκαν κρίσεις που πρέπει να θεωρηθούν αβάσιμες, ψευδείς, ή, σε κάθε περίπτωση, παρακινδυνευμένες, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν άλλοι οίκοι αξιολόγησης αλλά και αρμόδιες αρχές της Ιταλίας».

Οι τρεις αναλυτές της Standard & Poor's κατηγορούνται για «χειραγώγηση της αγοράς» και για «κατάχρηση μη ευρέως γνωστών στοιχείων», σε τρεις εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.