Ο γαμήλιος τουρισμός είναι ένα από τα πλέον ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη εναλλακτικού τουρισμού και πολλοί αλλοδαποί ταξιδεύουν σε άλλα μέρη του κόσμου για να παντρευτούν. Σύμφωνα δε, με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016, το 28% των γάμων που γίνονται παγκοσμίως πραγματοποιείται σε χώρες εκτός της χώρας διαμονής των ζευγαριών.

Η εξειδικευμένη αυτή μορφή τουρισμού αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, η οποία έχει αποκτήσει σαφές στίγμα στον παγκόσμιο χάρτη των προορισμών για γάμο και ταξίδι του μέλιτος ( “Destination Weddings and Honeymoons”) καθώς εξελίσσεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη για ζευγάρια που θέλουν να συνδυάσουν την τέλεση του γάμου τους με το γαμήλιο ταξίδι.

Είναι γεγονός, ότι από το 2000 και έπειτα στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται χιλιάδες γάμοι αλλοδαπών, οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας αποκλειστικά γι αυτόν τον σκοπό. Ενδεικτικά και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο στον Δήμο Λίνδου της Ρόδου, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο περί τους 650 τέτοιοι γάμοι ενώ πέρυσι στην Σαντορίνη πραγματοποιήθηκαν περίπου 800 τελετές. Στους παραπάνω αριθμούς, δεν συμπεριλαμβάνονται οι συμβολικοί γάμοι καθώς και οι «ανανεώσεις όρκων» που επίσης επιλέγουν πολλά ζευγάρια και απορρέουν από την γενικότερη προβολή & προώθηση ενός γαμήλιου προορισμού.

Η συντριπτική πλειονότητα (περίπου 80%), έρχεται από την Αγγλία, ΗΠΑ, Σκανδιναβικές χώρες & Ρωσία. Ακολουθούν οι Βορειοευρωπαίοι (Γερμανοί, Αυστριακοί και Βέλγοι) καθώς και οι Ασιάτες, ενώ πολύ λιγότεροι έρχονται από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Βασικό κριτήριο για να επιλέξει ένα ζευγάρι να τελέσει τον γάμο του σε ένα εξωτικό μέρος, είναι η θέα και ο ρομαντισμός που αποπνέει το σημείο της τελετής Οι παραλίες, λόφοι, ιστορικά σημεία και κτίρια, κήποι ξενοδοχείων και βιλών και γενικότερα σημεία με ωραία θέα, είναι εκείνα που αναζητούν τα περισσότερα ζευγάρια. Άλλα κριτήρια για να επιλέξουν ένα μέρος, είναι φυσικά το φαγητό, αφού δίνουν μεγάλη σημασία στην γαμήλια δεξίωση ενώ επίσης αναζητούν μέρη με ξεχωριστή κουλτούρα, έθιμα, ήθη και νοοτροπία. Με λίγα λόγια, τα κριτήρια τους για να επιλέξουν έναν γαμήλιο προορισμό, είναι όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε υπερθετικό βαθμό στα Χανιά και την υπόλοιπη Κρήτη. Τέλος, σημαντικό κριτήριο είναι και το κόστος του γάμου, των εισιτηρίων και της διαμονής, όπου και για τα Χανιά μπορούν να βρουν πολύ ελκυστικά πακέτα και τιμές.

Σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες και διοργανωτές γάμων, οι γάμοι αλλοδαπών αφήνουν διπλό όφελος.

Αναμφισβήτητα το έσοδο για τις τοπικές κοινωνίες είναι μεγάλο εάν αναλογιστούμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα ζευγάρια έχουν καλεσμένους που ο αριθμός τους κυμαίνεται από 20 έως 200 άτομα με ότι αυτό σημαίνει για τα έσοδα που προκύπτουν, όχι μόνο αυτό καθαυτό από τον γάμο αλλά και από τους καλεσμένους του ζευγαριού. Μπορούμε μάλιστα να πούμε ότι τα οικονομικά οφέλη υφίστανται σε δύο στάδια: α) κατά τη χρονική περίοδο που γίνεται ο γάμος και β) μετά την αναχώρηση του ζευγαριού από τη χώρα μας.

Το πρώτο στάδιο αφορά την περίοδο που γίνεται ο γάμος και τα οφέλη που αποκομίζουν οι διάφορες επιχειρήσεις που τον υποστηρίζουν με τις υπηρεσίες τους όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια ,ανθοπωλεία, διοργανωτές γάμων, μουσικοί, DJ’s, φωτογράφοι, κομμωτήρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων/λεωφορείων, ζαχαροπλαστεία, κ.ά. Το δεύτερο στάδιο υφίσταται αφού το ζευγάρι γυρίσει στη χώρα του όπου συνήθως παραθέτει δεξίωση και συναντήσεις με τους συγγενείς και φίλους που δεν ακολούθησαν στο συγκεκριμένο ταξίδι και προβάλλεται φωτογραφικό υλικό και βίντεο της τελετής, του γαμήλιου γλεντιού αλλά και του τόπου που επισκέφθηκαν. Όπως είναι φυσικό, ο ενθουσιασμός του ζευγαριού για τις υπηρεσίες μας καθώς και οι πληροφορίες προς τους καλεσμένους τους για τα μέρη που επισκέφτηκαν, καθιστούν τα ζευγάρια αυτά τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, δίνοντας έναυσμα για μελλοντικά ταξίδια και ακόμα περισσότερους γάμους.

Όσο για τους προορισμούς που προτιμούν οι ξένοι μελλόνυμφοι, τη μερίδα του λέοντος έχει η Σαντορίνη και ακολουθούν η Ρόδος, Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Νάξος, Πάρος, η Χαλκιδική και οι Δελφοί, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Σε ότι αφορά την Κρήτη, τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει πολύ σημαντική προσπάθεια προσέλκυσης γαμήλιου τουρισμού με πρωτοστατούντες τους Δήμους Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Αποκορώνου οι οποίοι τελούν επισήμως γάμους εκτός δημαρχείου , σε οποιονδήποτε χώρο επιλέξει το ζευγάρι και οποιανδήποτε ώρα και ημέρα της εβδομάδας, γεγονός που μάλιστα αναφέρουν στα site και τις καταχωρήσεις τους, ενώ πολλοί άλλοι Δήμοι της Κρήτης τελούν και εκείνοι ανεπίσημα γάμους εκτός δημαρχείου.

Γάμοι στον Δήμο Χανίων

Σε ότι αφορά τον Δήμο Χανίων, οι γάμοι πραγματοποιούνται αποκλειστικά στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου και μόνο κάθε Πέμπτη πρωί. Προσωπικά πιστεύω ότι στον Δήμο Χανίων υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για να καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους γαμήλιους προορισμούς στην Ελλάδα και να δημιουργηθεί έτσι ένα ακόμη κίνητρο για περισσότερο τουρισμό και μάλιστα από άτομα που δεν υπήρχε περίπτωση να μας επισκεφτούν, μιας και το ζητούμενο για αυτούς είναι ο τόπος που θα επιλέξουν για διακοπές να έχει και τις προϋποθέσεις για την τέλεση του γάμου τους. Το Ενετικό λιμάνι με τον φάρο, την Φορτέτσα & τον Φιρκά , οι εκπληκτικές παραλίες από Χανιά μέχρι Αγία Μαρίνα και στο Ακρωτήρι, το κάστρο των Απτέρων, η νησίδα της Σούδας και δεκάδες άλλα σημεία, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για χιλιάδες μελλόνυμφους.

Να σημειώσουμε εδώ ότι σε κατά καιρούς συναντήσεις που έχουν γίνει μεταξύ όλων σχεδόν των φορέων που εμπλέκονται με τον τουρισμό(Αντιπεριφέρεια ΕΒΕΧ, ,σύλλογο ξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων, ενοικίασης αυτοκινήτων, κλπ), όλοι ανεξαιρέτως έχουν αγκαλιάσει την ιδέα της προώθησης του γαμήλιου τουρισμού με ενθουσιασμό.

Βασική προϋπόθεση όμως για να μπορέσουν να καταστούν τα Χανιά ως «γαμήλιος προορισμός »,είναι εκτός από τις φυσικές ομορφιές και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, να υπάρχει και η δυνατότητα τέλεσης γάμων εκτός Δημαρχείου και εκτός συγκεκριμένου ωραρίου σε οποιοδήποτε μέρος και ώρα επιθυμεί το ζευγάρι να παντρευτεί. Με λίγα λόγια, θα πρέπει ο Δήμος Χανίων να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων τουριστικών δήμων της Ελλάδας και της Κρήτης ώστε να γίνει ανταγωνιστικός σε αυτό τον τομέα, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες και δίνοντας ένα ακόμη αβαντάζ στους επαγγελματίες του τουρισμού. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, στοχεύοντας όχι τόσο στην φετινή αλλά κυρίως στην επόμενη σαιζόν, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γάμοι αυτοί συνήθως σχεδιάζονται και κλείνονται 2 χρόνια πριν. Γνωρίζοντας δε ότι υπάρχει θετική οπτική από την Δημοτική αρχή Χανίων αλλά και από συμβούλους της αντιπολίτευσης, ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει σύντομα η σχετική πρωτοβουλία ώστε να δοθεί μία ακόμη “χείρα βοηθείας” στους επαγγελματίες του τουρισμού.

Τάκης Ζερβουδάκης
Μέλος των συμβουλίων Ε.Β.Ε.Χ. & Ε.Σ.Χ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook