«Είναι η πρώτη φορά που νοιώθω ότι όλοι συμμετέχουμε και ότι γίνεται κάτι που μας αφορά και μας αγγίζει. Να ’στε καλά και να μας ξανάρθετε» είπε ο κύριος Ηλίας από τον Μέρωνα. Με αντίστοιχα λόγια ευχαρίστησαν κι’ άλλοι άνθρωποι σε όλα τα χωριά του Αμαρίου.

Η 1η Γιορτή Ιστοριών, Μύθων και Παραμυθιών που ξεκίνησε στο Φουρφουρά και μετά ταξίδεψε στην Πατσό, Γερακάρι, Αγ. Ιωάννη, Αποστόλους, Μέρωνα, Βισταγή, και Άνω Μέρος, έκλεισε με μεγάλη επιτυχία στο Νεφς Αμάρι, παρουσία του δημάρχου Αμαρίου, κ. Στέφανου Σημαντήρα.

Συνολικά στη Γιορτή συμμετείχαν περίπου 1000 άτομα, μικροί και μεγάλοι, τόσο στις εκδηλώσεις όσο και στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν.

Η Γιορτή ξεκίνησε με χαιρετισμό της κ. Στέλλα Κασιμάτη, προέδρου του Συλλόγου «Φίλοι του Αμαρίου». Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της Γιορτής και είπε μεταξύ άλλων: «Ιστορίες και παραμύθια υπάρχουν παντού. Τα ακούμε, τα διαβάζουμε και τα διηγούμαστε. Λέμε ιστορίες για να ενθαρρύνουμε κάποιον, να μοιραστούμε εμπειρίες, να καταλάβουμε τον κόσμο γύρο μας αλλά και να διασκεδάσουμε την οικογένεια μας και τους φίλους μας. Απ’ όλα τα πλάσματα του Θεού, μόνο ο άνθρωπος επικοινωνεί με αυτό τον τρόπο. Η ικανότητά μας να μεταδώσουμε όχι μόνο τη δική μας εμπειρία αλλά και την εμπειρία των άλλων, μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να δούμε πιο πλατιά τον κόσμο. Και αν προσθέσουμε και τις ιστορίες και τα παραμύθια από όλο τον κόσμο, τότε μπορούμε να αγγίξουμε αυτό που είναι κοινό στην ανθρώπινη ψυχή και να το μοιραστούμε. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι το παραμύθι, ο μύθος, η παραβολή, ο θρύλος και γενικά η ιστορία. Λέμε και ακούμε της ίδιες ιστορίες εδώ και 3-4 χιλιάδες χρόνια!» και συνέχισε:
«Η αφήγηση ενός παραμυθιού είναι σαν κινηματογράφος της ψυχής. Ο αφηγητής εξαφανίζεται και ο ακροατής βλέπει την ιστορία να ξετυλίγεται με το μάτι της φαντασίας του. Όλοι ακούμε την ίδια ιστορία αλλά καθένας βλέπει τη δική του, ατομική εκδοχή της. Ο αφηγητής περιγράφει τα γεγονότα, δίνει μόνο ό,τι χρειάζεται για να μπορεί αυτός που ακούει την ιστορία, να φαντάζεται συμμετέχοντας διαρκώς, να είναι μέσα στην ιστορία και να τη ζει μαζί με τους ήρωες της. Αυτή είναι η μαγεία και μοναδικότητα της τέχνης της αφήγησης».

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλης Όθωνας με επιστολή του. «Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στο Σύλλογο «Φίλοι του Αμαρίου» για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει ένα νέο θεσμό ο οποίος θα βοηθήσει στο να γίνουν περαιτέρω γνωστά τα χωριά του Αμαρίου και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών σε ολόκληρο το Δήμο. Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στο Δήμο Αμαρίου και στη «Γερακάρι Λαμασάτ» που με την βοήθειά τους πραγματοποιούνται αυτές οι εκδηλώσεις» είναι λίγα από τα λόγια της επιστολής.

Επίσης, τη Γιορτή χαιρέτησε, εκ μέρους του Δήμου Αμαρίου, ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Αλεξάκης.

Ο Σύλλογος «Φίλοι του Αμαρίου» θέλει να ευχαριστήσει το Δήμαρχο Αμαρίου, κ. Στέφανο Σημαντήρα, όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και το χορηγό της Γιορτής, κ. Γιάννη Γενεράλη της «Γερακάρι Λαμασάτ Α.Ε.» για την οικονομική και ηθική συμπαράστασή τους. Χωρίς την αμέριστη υποστήριξή τους, αυτή η γιορτή δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Θέλει επίσης να ευχαριστήσει τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών που έγιναν οι εκδηλώσεις, οι οποίοι στήριξαν ολόψυχα τη Γιορτή, καθώς και τους αφηγητές και μουσικούς που συμμετείχαν. Πάνω απ’ όλα όμως θέλει να ευχαριστήσει τον κόσμο που ήρθε, αγκάλιασε την πρωτοβουλία αυτή και συμμετείχε με τόσο ενθουσιασμό και ευαισθησία. Σε όλους αυτούς τους συντελεστές οφείλεται η πέρα από κάθε προσδοκία επιτυχία της 1η Γιορτής Ιστοριών, Μύθων και Παραμυθιών στο Αμάρι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook