H Ελένη Γιακουμάκη έχει 10 ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Αγία Μαρίνα Χανίων. Σε 10 μέρες περιμένει τους πρώτους τουρίστες του καλοκαιριού αλλά η ΔΕΔΔΗΕ δεν διαθέτει το πιστοποιημένο καλώδιο για να συνδέσει το ρεύμα στην επιχείρησή της!

Η κ. Γιακουμάκη πέρασε από τα γραφείο όλων των τοπικών βουλευτών και έφτασε μέχρι το γραφείο του Γιώργου Σταθάκη, όπου, όπως καταγγέλλει, παραλίγο να την βγάλει έξω η αστυνομία. Λύση, όμως, δεν βρήκε στο πρόβλημά της. «Λεφτά θα τους δώσουμε. Θα τα πάρουμε φρέσκα από το εξωτερικό και θα τους τα ακουμπήσουμε…», λέει η κυρία Ελένη και αναρωτιέται, «Μα καλά έτσι περιμένουν επενδύσεις;»

Η Ελένη Γιακουμάκη δουλεύει τα καλοκαίρια για να βγάλει τους χειμώνες. Η σεζόν στην Κρήτη ανοίγει νωρίς. Φέτος, οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν την εβδομάδα του Πάσχα. Τα δωμάτια όμως, δεν είχαν ρεύμα… κι έτσι, η κυρία Ελένη αναγκάστηκε να «μοιράσει» τους τουρίστες σε γειτονικά ξενοδοχεία όπου υπήρχε διαθεσιμότητα.

Ο λόγος που τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Ελένης Γιακουμάκη βυθίστηκαν στο σκοτάδι δεν είναι γιατί δεν πλήρωσε τον λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά γιατί η ΔΕΔΔΗΕ δεν διαθέτει τα απαραίτητα υλικά για να προχωρήσει στην σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο αδέρφια, η Ελένη Γιακουμάκη και ο αδερφός της, μοίρασαν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και έκαναν διαχωρισμό ρολογιού. Παρότι τα χαρτιά έχουν κατατεθεί στη ΔΕΔΔΗΕ εδώ και μήνες, η υπηρεσία δεν μπορεί να συνδέσει το ρεύμα γιατί δεν διαθέτει το πιστοποιημένο καλώδιο.

Σε 10 μέρες η κυρία Γιακουμάκη περιμένει ένα γκρουπ τουριστών από τη Σκανδιναβία. Ρεύμα ωστόσο δεν προβλέπεται να υπάρχει και η τοπική υπηρεσία ρίχνει την ευθύνη στα κεντρικά… «Έχω κλείσει το γκρουπ μέσω γραφείου», λέει η κυρία Γιακουμάκη. «Θα γίνουμε ρεζίλι. Οι πολυεθνικές δεν αστειεύονται!»

«Τους είπα: Πείτε μου που πουλάνε αυτό το καλώδιο να πάω να το αγοράσω, να σας το φέρω για να το συνδέσετε. Αλλά μου απάντησαν πως το καλώδιο πρέπει να είναι πιστοποιημένο και δεν μπορούν να το αγοράσουν από οπουδήποτε»

Σε επικοινωνία με τη ΔΕΔΔΗΕ της αποκάλυψαν ότι εξαιτίας των ελλείψεων στα υλικά υπάρχουν αιτήσεις που έγιναν το 2016, κι όμως παραμένουν ακόμα χωρίς ρεύμα.

Έχετε σκοπό να την πουλήσετε και θέλετε να την δώσετε μπιτ παρά;

«Δεν λένε ψέματα οι άνθρωποι. Το λένε ευθέως. ‘’Δεν έχουμε υλικά. Δεν μας στέλνουν από την Αθήνα’’. Δεν είναι ότι δεν θέλουν. Τη μια έχουν πρόβλημα με τον εργολάβο, την άλλη περιμένουν εκτελωνισμούς, μετά περιμένουν τον πρόεδρο να υπογράψει τα κονδύλια… Έχετε σκοπό να την πουλήσετε, τους είπα, και θέλετε να την δώσετε μπιτ παρά;»

Γιατί ψηφίζουμε Υπουργούς; Να ψηφίζουμε προέδρους της ΔΕΗ και της ΕΥΑΠ

Η κυρία Γιακουμάκη έφτασε μέχρι το γραφείο του Γιώργου Σταθάκη, δεν μπόρεσε όμως να βρει κάποια λύση.

«Μίλησα με τον ιδιαίτερο όχι με τον ίδιο τον υπουργό. Του λέω: Θα χάσω τη σεζόν πείτε μου τι θα κάνω! Και μου λέει δεν είσαι μόνη με πήραν άλλα 15 άτομα γι’ αυτό το θέμα! Του είπα ότι πρέπει ο υπουργός να πιέσει τον πρόεδρο αλλά μου είπε ότι δεν είναι δικαιοδοσία του Υπουργού. Και τότε γιατί τον έχουμε; Γιατί τον ψηφίσαμε; Να ψηφίζουμε προέδρους της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ.. Τι τους έχουμε του Υπουργούς; Που τυχαίνει να είναι και ντόπιος Χανιώτης, τυχαίνει να είναι και στο υπουργείο που ανήκει η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν είναι δημόσια επιχείρηση; Δεν ανήκει στο Υπουργείο του; Πήγα εκεί, τους τα είπα.. παραλίγο να φωνάξουν τη αστυνομία να με πάρει! Έχω πάει σε όλους τους βουλευτές εδώ πέρα. Όλοι το γνωρίζουν το πρόβλημα. Σαν την τρελή πηγαίνω από τον έναν στον άλλο»

Θα με βγάλουνε στα κανάλια. Θα λένε πήγαμε στην Κρήτη να κάνουμε διακοπές και δεν είχε ρεύμα

«Θα με βγάλουνε στα κανάλια. Θα λένε πήγαμε στην Κρήτη να κάνουμε διακοπές και δεν είχε ρεύμα. Και μου λένε να μου δώσουν ένα χαρτί που να δείχνει ότι είναι ευθύνη της ΔΕΔΔΗΕ… μα τι τους νοιάζει ποιανού είναι η ευθύνη;»
Η περίπτωση της Ελένης Γιακουμάκη δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται αρκετοί επιχειρηματίες του τουρισμού, μία καφετέρια στο λιμάνι ων Χανίων αλλά και μια βιοτεχνία.

«Μου λένε κάνε αγωγή για διαφυγόντα κέρδη! Εδώ δεν έχω να φάω θα πληρώνω δικηγόρους; Μου κλείνουν την επιχείρηση και θα τρέχω στα δικαστήρια; Και πότε θα γίνει το δικαστήριο; Ο ένας τα ρίχνει στον άλλον και τελικά εγώ θα είμαι η ζημιωμένη. Ο υπάλληλος στον προϊστάμενο, ο προϊστάμενος στον διευθυντή, ο διευθυντής στην Αθήνα… ο πρόεδρος στον Υπουργό, ο Υπουργός στον Πρόεδρο κι εγώ πως θα βγάλω άκρη;»

«Τρία παιδιά έχω. Ένα άνεργο και δύο φοιτητές. Πώς θα πληρώσω τα νοίκια; Πώς θα πληρώσω τους φόρους; Τον ΕΝΦΙΑ; 10 δωμάτια έχω και θέλουν να με κλείσουν! Και μετά περιμένουν επενδύσεις; Δεν τους ζητάμε δανεικά! Έχουμε πληρώσει στη ΔΕΗ. Ούτε μισθό τους ζητάμε, ούτε δημόσιοι υπάλληλοι είμαστε. Λεφτά θα τους δώσουμε. Θα τα πάρουμε φρέσκα φρέσκα από το εξωτερικό και θα τους τα ακουμπήσουμε. Δουλεύουμε για τους φόρους; Πως θα πληρώσουμε τον φόρο επιτηδεύματος;»

Η Κυρία Γιακουμάκη γνωστοποίησε το πρόβλημά της στην τοπική κοινωνία με ένα γράμμα που έστειλε στην ιστοσελίδα FlashNews. Τίποτα όμως δεν άλλαξε, καθώς η απάντηση που πήρε από το υποκατάστημα της ΔΕΔΔΗΕ ήταν η ίδια.

«Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό αλλά πανελλαδικό, καθώς η έλλειψη του υλικού παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα και παρά την ανάγκη προμήθειάς του, τα κεντρικά της Επιχείρησης δεν έχουν δώσει καμία σαφή απάντηση στις κατά τόπους διευθύνσεις της ΔΕΔΔΗΕ, για το πότε θα προμηθευτούν το υλικό»

Σε επικοινωνία του CNN Greece με τον προϊστάμενο του ΔΕΔΔΗΕ στα Χανιά, ο κ. Παπαγιαννάκης γνωρίζοντας το πρόβλημα της κυρίας Γιακουμάκη απάντησε: 

«Αυτή είναι η αλήθεια. Οι ανάγκες τις περιοχής γι’ αυτό το καλώδιο είναι 500 μέτρα καθώς υπάρχουν αιτήσεις από το 2016. Υπάρχει όμως έλλειψη καλωδίου. Όχι μόνο στα Χανιά. Το πρόβλημα είναι Πανελλαδικό»

Όπως τονίζει το υποκατάστημα των χανίων έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έχει απευθυνθεί στα κεντρικά.

«Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Από εκεί και πέρα, όταν παραλάβουμε τα υλικά θα εξυπηρετηθούν πρώτα οι παλαιότερες αιτήσεις. Δηλαδή, οι αιτήσεις που έγιναν το 2016. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προμήθειες, οι προμήθειες γίνονται μόνο από τα κεντρικά. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ έντονο φέτος. Περισσότερο από άλλες χρονιές. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να εξυπηρετήσουμε όλους τους πολίτες».

Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ

Σε επικοινωνία του CNN Greece με τα κεντρικά του ΔΕΔΔΗΕ, η υπηρεσία αναγνωρίζει την ύπαρξη του προβλήματος το οποίο αποδίδει σε καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των capital controls και δεσμεύεται για την άμεση επίλυσή του προκειμένου να μην ζημιωθούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού.
«Η οικονομική κρίση και τα capital control δημιούργησαν προβλήματα με τους προμηθευτές μας ως προς την ρευστότητα. Κατά συνέπεια, υπήρξαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, και προκειμένου να μην ζημιωθούν οι επιχειρηματίες έχει δοθεί εντολή στα κατά τόπους υποκαταστήματα και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την άμεση επίλυση του προβλήματος»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook