Στο 2,9% έπεσαν τα επιτόκια των ιταλικών 12μηνων εντόκων γραμματίων στη δημοπρασία της Τετάρτης, την πρώτη μετά την «αντεπίθεση» της ΕΚΤ με αγορά ιταλικών και ισπανικών χρεογράφων για να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις προς τη Ρώμη και τη Μαδρίτη.

Τα επιτόκια αντίστοιχης δημοπρασίας πριν από ένα μήνα είχαν διαμορφωθεί στο 3,67%.

Η δημοπρασία της Τετάρτης όπως αναφέρει το in.gr, στην οποία η Ρώμη άντλησε με ευκολία 6,5 δισ. ευρώ, ολοκληρώθηκε με την προσφορά να ανέρχεται στο διπλάσιο -έναντι κάλυψης 1,5 τον Ιούλιο.

«Επιβεβαιώνεται έτσι πως η ζήτηση για τα ιταλικά χρεόγραφα παραμένει σε υγιή επίπεδα, κάτι που θα πρέπει να καθησυχάσει τους επενδυτές» σχολίασε σχετικά η αναλυτής της UniCredit Κιάρα Κρεμονέζι στο Dow Jones Newswires.

H Ρώμη έχει προγραμματίσει να εκδώσει μέχρι το τέλος του χρόνου ομόλογα συνολικής αξίας 77 δισ. ευρώ.

Αναβάλλεται η εξειδίκευση της λιτότητας

Την ίδια στιγμή, η ιταλική κυβέρνηση θα αναβάλει για μερικές ημέρες την εξειδίκευση των μέτρων λιτότητας καθώς συνεχίζεται η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο το οικονομικό πακέτο για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο Ιταός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε την Τετάρτη ξανά με τους κοινωνικούς εταίρους στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει πως το πακέτο μέτρων άμεσης εφαρμογής περιλαμβάνει μια ευρύτατη κλίμακα πιθανών παρεμβάσεων -από την φορολόγηση του 20% των δεκαετών ομολόγων του δημοσίου και των σταθερών απολαβών από επενδύσεις στο χρηματιστήριο, μέχρι την ειδική, έκτακτη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και την επιτάχυνση της διαδικασίας αύξησης της συντάξιμης ηλικίας για τις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Τα συνδικάτα ζητούν σε αντάλλαγμα την ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, να επιβαρυνθούν και να συμβάλλουν περισσότερο όσοι ανήκουν στις ανώτερες οικονομικά τάξεις και τον σοβαρό περιορισμό των δαπανών για τους βουλευτές και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές και σοβαρές τριβές για το πώς θα πρέπει να πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν οι παρεμβάσεις στο τομέα των συντάξεων. Ανοικτή παραμένει επίσης η επιβολή ειδικού φόρου επί της ακίνητης περιουσίας και έκτακτης εισφοράς στους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών με μεγάλα ποσά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook