1η Συνδιάσκεψη πόλης για τον εθελοντισμό και την κοινοτική ενδυνάμωση

Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθεί  για τρίτη συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Συνέδριο του Ε.Δ.Ε.Ε.Κ. «Κρήτη – Χανιά, 2017»: 1η Συνδιάσκεψη Πόλης για τον Εθελοντισμό, την Κοινοτική Ενδυνάμωση / Δράση με θέμα: «Η Πόλη Μαθαίνει να λέει ΝΑΙ στο Συνάνθρωπο και στη Ζωή». Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του γιατρού Μιχάλη Μπονατάκη και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την  Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τον  Ιατρικό Σύλλογο Χανίων, την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων & τον Σύλλογο Εθελοντικής προσφοράς και στήριξης  «Ορίζοντας»  με την  συνεργασία   των  Δήμων Πλατανιά, Αποκορώνου, Καντάνου – Σελίνου,  Σφακίων, Κισάμου και πολλών άλλων φορέων του τόπου όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων ουσιών Χανίων, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Χανίων, των Διευθύνσεων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων και της ΚΕ.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ- ΚΑΜ, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του  Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης &  Νέας Γενιάς και του Σουηδικού επιμορφωτικού Οργανισμού ΑBF.                              

Η φετινή διοργάνωση αποσκοπεί στην σύναψη συνεργασιών (partnerships), δικτύωσης (networking)  και στην προεργασία των στελεχών οργανώσεων και δομών του τόπου σε αναπτυξιακούς τομείς αναφορικά με την Εκπαίδευση Ενηλίκων – Κοινοτική Δράση, την Υγεία -Φροντίδα και τον Πολιτισμό – Τουρισμό για μια Πόλη κι ένα Νησί που Μαθαίνουν Διά Βίου. Ένα σύγχρονο αίτημα που καλείται να απαντηθεί από τους πολίτες στην εποχή της κρίσης καταδεικνύοντας εναλλακτικούς τρόπους δημιουργίας και ανάπτυξης. 

Η 1η Συνδιάσκεψη Πόλης των Χανίων θα φιλοξενήσει σημαντικές εισηγήσεις Ελλήνων κι ευρωπαίων επιστημόνων, στρογγυλά τραπέζια πολιτών εκπροσώπων δήμων του νησιού, τραπέζια αυτοδιοικητικών στελεχών (δημάρχων κεντρικών και περιαστικών δήμων), βιωματικά εργαστήρια για στελέχη οργανώσεων και δομών, καθώς και μια σειρά ακτιβιστικών δράσεων στο πεδίο ‘Πόλη’ (τρέξιμο με τα πόδια και με ποδήλατο στην παλιά πόλη των Χανίων, βόλτα με τα αγαπημένα ζώα, δενδροφύτευση, αγώνες σκάκι, θεατρική παράσταση και μουσική βραδιά).

Στο παραπάνω πλαίσιο της Συνδιάσκεψης Πόλης αναμένεται να διαφανεί το πώς οι σύγχρονες πόλεις του νησιού μας, και η Κρήτη ως γεωγραφική Περιφέρεια, Εκπαιδεύονται – Μαθαίνουν στο να Εμπνέουν και να Νοιάζονται (TheInspiring&CaringCity) το Συνάνθρωπο και τη Ζωή αντιτάσσοντας την ενεργό πολιτειότητα (citizenship) ως αξία και τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης χρηματικών πόρων. 
Σύμφωνα με τα παραπάνω οι ενεργοί πολίτες και τα στελέχη του τόπου ασκούνται μέσα από γνήσια συμμετοχικές – δημοκρατικές διαδικασίες (participatoryplanning) στο να  διατυπώνουν και να εφαρμόζουν τα δικά τους οράματα (communitybased) συμβάλλοντας αποφασιστικά σε στρατηγικά σχέδια (strategicplanning) και παραλείψεις 

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook