Βολές από τους καταστηματάρχες της Παλιάς Πόλης Χανίων για τον κανονισμό κοινόχρηστων χώρων ο οποίος όπως καταγγέλουν εφαρμόζει δυο μέτρα και δυο σταθμά για τους καταστηματάρχες καθώς όπως είπαν με τον κανονισμό αυτό η δημοτική αρχή δεν “ακουμπά”καν κάποιους καταστηματάρχες και άλλους τους “στραγγαλίζει” – Έθεσαν μάλιστα ευθέως ερώτημα αν κρύβονται κάποιου είδους συμφέροντα.

Σε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα εφαρμογής του νέου κανονισμού για τους κοινόχρηστους χώρους από καταστηματάρχες της Παλιάς Πόλης Χανίων οι οποίοι βρέθηκαν στην αίθουσα και εξέφρασαν την απόγνωσή τους για τον νέο κανονισμό για τους κοινόχρηστους χώρους. 

Όπως είπαν τελευταία στιγμή, στην αρχή της σεζόν και ενώ έχουν κάνει ήδη τις παραγγελίες τους και τον προγραμματισμό τους για την τουριστική περίοδο, ο νέος κανονισμός έρχεται να τα ανατρέψει όλα και να τους αφήσει έκθετους. Μάλιστα κατήγγειλαν ότι κάποιες τουριστικές περιοχές που έχουν θέματα υπερβολικής κατάληψης κοινόχρηστου χώρου δεν τις “άγγιξε” η δημοτική αρχή, ενώ κάποιες άλλες τις τσεκουρώνει.

Όπως είπαν οι καταστηματάρχες δεν έχουν αντίρρηση να διορθωθούν κακώς κείμενα στο θέμα των κοινόχρηστων χώρων, ζήτησαν ωστόσο επειδή ο νέος κανονισμός εφαρμόστηκε γρήγορα, την τελευταία στιγμή και στην αρχή της σεζόν, να ανασταλεί η ισχύς του κανονισμού και μετά το τέλος της σεζόν να υπάρξει ξανά διαβούλευση για να διορθωθούν πολλές αδικίες και ανισονομίες που έχει.

Επειδή ο κανονισμός είναι ένα θέμα που έχει ήδη ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκλήθηκε μεγάλη ένταση μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, αφού από την πλευρά της δημοτικής αρχής διατυπώθηκε ότι δεν υπήρχε νόημα συζήτησης ενός θέματος για το οποίο έχει ήδη ληφθεί απόφαση και από την πλευρά ορισμένων παρατάξεων της αντιπολίτευσης τονίστηκε ότι ο δήμος είναι οι πολίτες του και δεν γίνεται να μην συζητήσουν ένα θέμα και πρόβλημα που έθεσαν οι πολίτες.

Η ένταση ήταν μεγάλη με δημοτικούς συμβούλους μάλιστα να ανταλλάζουν και χαρακτηρισμούς μεταξύ τους.

Οι τοποθετήσεις

Καταστηματάρχης Παλιάς Πόλης

27 χρόνια δραστηριοποιούμαι στο εμπόριο. Αυτό που έχει γίνει στην παλιά πόλη είναι απαράδεκτο, γιατί δεν έγινε καμία διαβούλευση με πολίτες και καταστηματάρχες. Θέλουμε ισονομία σε όλη την παλιά πόλη για όλους τους καταστηματάρχες. Να υπάρξουν βελτιώσεις αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο και όχι ξαφνικά. Όλοι έχουμε κάνει τις παραγγελίες μας και τον προγραμματισμό μας για αυτή τη σεζόν.

Υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Γιατί εξαίρεσε ο δήμος όλη τη Χάληδων; Η Σαρπιδώνος γιατί δεν έχει καμία επίπτωση από την εφαρμογή του κανονισμού; Γιατί κάποιες περιοχές τις οποίες επίσης έχουν πρόβλημα, δεν τις έχετε αγγίξει; Μήπως υπάρχουν συμφέροντα; 

Καταστηματάρχης

Δεν δεχόμαστε οι επιχειρηματίες να γίνουμε παιχνίδια μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Εμείς σας ψηφίσαμε.  Εμείς τώρα θέλουμε λύσεις και τις θέλουμε τώρα.

Δικηγόρος καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης

Γίνεται διαμαρτυρία για την αλλαγή κανονισμού για τους κοινόχρηστους χώρους, που στραγγαλίζει τα καταστήματα της παλιάς πόλης. Ειναι ανήθικο γιατί ψηφίστηκε τον Μάρτιο, αρχή της περιόδου αφού πρώτα όλοι οι καταστηματάρχες είχαν κάνει τα σχέδιά τους και τον προγραμματισμό τους. Έχουμε κάνει προσφυγές. Είναι άδικο να κάνουμε την παλιά πόλη νεκρή πόλη. Ζητάμε να ανασταλεί η ισχύς του κανονισμού. Να ισχύει ο κανονισμός που ίσχυε μέχρι τώρα και να διαβουλευτούμε ξανά τον Σεπτέμβρη.

Τάσος Βάμβουκας

Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε τον οποιονδήποτε πολίτη, όμως υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. Πρέπει στους πολίτες να λέμε αλήθειες και να μην λέμε πράγματα που δεν είναι αληθή. Υπήρξε επιτροπή διαβούλευσης, υπήρξε απόφαση δημοτική κοινότητας Χανίων, εγκρίθηκε από την ποιότητα ζωής και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και έχει πάρει τον δρόμο για την Αποκεντρωμένη. Η νόμιμη διαδικασία είναι οποιοσδήποτε θέλει να προσφύγει κατά της απόφασης να πάει στην Αποκεντρωμένη και στη συνέχεια ίσως να πάε και σε διοικητικό δικαστήριο.

Νάνσυ Αγγελάκη

Όταν έρχονται πολίτες στην αίθουσα είθισται να ακούμε πάντα την άποψή τους. Μην θέτετε θέμα τυπικών διαδικασιών. Είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας για τον κανονισμό και είχαμε πει ότι δεν γίνεται να εφαρμοστεί τόσο γρήγορα ο κανονισμός, από τη στιγμή που οι άνθρωποι ήδη είχαν κάνει τον σχεδιασμό τους. Έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας για την έλλειψη ισονομίας σε αυτόν τον κανονισμό. Τουλάχιστον αυτή την καλοκαιρινή περίοδο πρέπει να υπάρξει ανοχή από τον δήμο Χανίων γι΄αυτή τη σεζόν, ας μην είστε τόσο αυστηρή σε αυτόν τον κανονισμό γι αυτή την τουριστική σεζόν . Μπορείτε να δώσετε λύση στους επιχειρηματίες με την ανοχή σας και όχι με τυπικές διαδικασίες.

Άρης Παπαδογιάννης

Είχαμε πει ότι ο κανονισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν έχει υπάρξει μεγάλη διαβούλευση με τους ανθρώπους που τους αφορά και τρέφουν την οικογένειά τους από τις επιχειρήσεις τους. Τέτοιες αποφάσεις και τέτοιοι κανονισμοί δεν αποφασίζονται και εφαρμόζονται τελευταία στιγμή. Τότε είχαμε εκφράσει τις ενστάσεις μας τονίζοντας ότι πρέπει να προστατεύσουμε το επιχειρείν. Αυτό που σήμερα βλέπουμε ήμασταν σίγουροι ότι θα γίνει. Προτείνουμε, ανεξαρτήτως της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να ανασταλεί αυτή η απόφαση και να κάτσουμε να δούμε το θέμα από την αρχή.

Γιάννης Σαρρής

Έρχεστε εδώ χωρίς να έχει ενημερωθεί καμία παράταξη, μόνο συγκεκριμένες παρατάξεις (Σε αυτό το σημείο προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες – ένταση από συμβούλους – Κατηγορίες ότι μιλά για τις άλλες παρατάξεις – Λειψάκης τον χαρακτήρισε “ψεύτη”) Επίσης, δεν είχε ενημερωθεί ο εμπορικός σύλλογος. Η πόλη έχει πολλά προβλήματα σε σχέση με την αυθαιρεσία που υπάρχει στον κοινόχρηστο χώρο. Σας ενημερώνω ότι κάποιες παρατάξεις τις οποίες χειροκροτάτε σήμερα, έχει επανειλλημμένως ακουστεί “τι κάνετε κύριε δήμαρχε στο λιμάνι που είναι ένα απέραντο τραπεζοκάθισμα”. Ο οποιοσδήποτε λέει ότι θα φέρω εδώ τους καταστηματάρχες για να ζητήσουν να μην εφαρμοστεί ο κανονισμός είναι αυτός που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στον δήμο. 

Καταστηματάρχης προς Σαρρή

Απέναντι στην κατηγορία του κ. Σαρρή για πατρονάρισμα των καταστηματαρχών από κάποιες παρατάξεις, καταστηματάρχης τόνιζε ρητά στο σώμα:

Δεν μας μάζεψε κανένας και δεν μας έφερε κανένας. Δεν έχουμε κανέναν ανάγκη, εσείς μας έχετε ανάγκη. Κάντε κοκορομαχίες σε όποιο άλλο δημοτικό σας συμβούλιο θέλετε. Δεν μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά σας.

Νίκος Παπαντωνάκης

Υπάρχει πρόβλημα στην πόλη των Χανίων; Υπάρχει. Υπάρχουν παρανομίες; Υπάρχουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εξαιτίας των παρανομων πρέπει να την πληρώσουν όλοι οι επιχειρηματίες. Η δημοτική αρχή, η τεχνική υπηρεσία και η νομική υπηρεσία να κάτσουν και να δουν πού υπάρχουν λάθη και στρεβλώσεις. Μπορούμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και αν υπάρχουν λάθη να τα διορθώσουμε. Λέτε να προσφύγουν. Κατ’ αρχήν υπάρχει οικονομικό θέμα, κατά δεύτερον μπορεί μια απόφαση να φαίνεται νομότυπη αλλά να βλάπτει τους ανθρώπους.

Σεραφείμ Ρίζος

Θα αναφερθώ αποκλειστικά στις τοποθετήσεις των παρατάξεων. Η συζήτηση γίνεται σε περίοδο τεράστιας κρίσης. Ένα από τα τμήματα του πληθυσμού που δοκιμάζεται είναι η μικροεπιχειρηματίες, όχι όλοι. Υπάρχει λανθασμένη αντίληψη στα Χανιά, σε ορισμένα τμήματα επιχειρηματιών, η οποία λέει ότι όσο πιο πολύ χώρο καταλάβω τόσο μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας θα έχω απέναντι στην κρίση. Ο χώρος που έχει καταληφθεί στα Χανιά σε σχέση με πριν λίγα χρόνια είναι πολύ περισσότερος. Μας αρέσει αυτή η κατάσταση; Όχι κανείς δεν συμφωνεί. Από εκει και πέρα η συζήτηση αυτή είναι αφηρημένη γιατί δεν ξέρουμε πού συγκεκριμένα τίθενται ζητήματα και αδυναμίες. Να ανοίξει εκ νέου διαδικασία διαβούλευσης για να δούμε πού υπάρχουν αδικίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook