Τη συμπαράστασή της στην κατάληψη Rosa Nera, στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΛΑΕ Χανίων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Την εκμίσθωση, για 25 χρόνια, του ιστορικού κτηρίου της 5ης Μεραρχίας -το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τον Ιούνιο του 2004 έως και σήμερα από τη Rosa Nera- και του κτηρίου της παλιάς Πρυτανείας, στην παλιά πόλη των Χανίων, σχεδιάζει το Πολυτεχνείο Κρήτης, προχωρώντας σε σχετικό διαγωνισμό, ήδη από τον Νοέμβριο του 2016. Τα τελευταία δημοσιεύματα αναφέρουν την εκχώρηση του σε ιδιώτη που θέλει να το αξιοποιήσει ως πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα. Ο λόφος Καστέλι είναι σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης με θέα το παλιό λιμάνι και με το ξεπούλημα του θα εξαφανιστεί ένας ακόμα δημόσιος χώρος. Ζούμε μία περίοδο στην οποία τα δημόσια αγαθά αμφισβητούνται όπως (υγεία, νερό, ρεύμα) και εκμεταλλεύονται από ιδιωτικά συμφέροντα, με πρόσφατο ζήτημα στην πόλη μας η εκχώρηση του Αεροδρομίου Χανίων. Η προάσπιση του δημόσιου χώρου μπαίνει υπό το πρίσμα της προάσπισης των δημόσιων αγαθών. 

Τα τελευταία αρκετά χρόνια, έχουμε δει αντίστοιχες κινήσεις από τις εκάστοτε Διοικήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίες με πρόφαση την καλύτερη «αξιοποίηση» της περιουσίας του Ιδρύματος έχει θέσει σε αχρηστία ζωτικά κτήρια στο κέντρο της πόλης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι, από τη μία το κτήριο Παπαδοπέτρου το οποίο αξιοποιούνταν από τον Σύλλογο Φοιτητών του Π.Κ και από τον χώρο του κινήματος ευρύτερα και δέχθηκε επίθεση σε περίοδο διακοπών από τα ΜΑΤ και τον τότε Πρύτανη. Επίσης όμως, σοβαρό πλήγμα ήταν και η Γαλλική σχολή της Χαλέπας στην οποία στεγαζόταν η Αρχιτεκτονική Σχολή του Π.Κ χωρίς την σύμφωνη γνώμη των φοιτητών εκκενώθηκε. Ήταν ένας χώρος Ασύλου που πέρα από την εκπαιδευτική διαδικασία, φιλοξενούσε και πολλές πολιτικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Αυτή η λογική που βλέπουμε από την Διοίκηση του Π.Κ είναι σε πλήρη συμφωνία με τις κυβερνήσεις, καθώς το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται εκκενώσεις σε μία σειρά από καταλήψεις πανελλαδικά και αυτή τη φορά από μία  «αριστερή» κυβέρνηση. Αυτό που επιχειρείται είναι η καταστολή των κοινωνικών κινημάτων και αγωνιστών καθώς και η εξόντωση οποιασδήποτε εστίας η οποία λειτουργεί αντίρροπα από τα κυρίαρχα πρότυπα της εμπορευματοποίησης και του εύκολου κέρδους θέτοντας ως πρώτες αξίες την αλληλεγγύη, την αυτοδιαχείριση και την αντιεμπορική λειτουργία τους. Ως ΛΑΕ, υπερασπιζόμαστε χώρους που λειτουργούν αντίστοιχα με τα παραπάνω, πόσο μάλλον για έναν χώρο που ανήκει στο Πολυτεχνείο και κατ’ επέκταση στους φοιτητές του και επομένως είναι χώρος Ασύλου

Αλληλεγγύη στην Rosa Nera

Καμμιά επιχειρηματική αξιοποίηση δημόσιων δομών

Υπεράσπιση του Ασύλου

Υπεράσπιση χώρων / στεκιών που λειτουργούν αντιεμπορευματικά,  αυτοοργανωμένα, ανοιχτά προς την κοινωνία”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook