Νέα επαναστατική αγωγή για το HIV/AIDS, η οποία ενδέχεται ακόμη και να θεραπεύει όσους είναι οροθετικοί ή νοσούν, ανακάλυψαν Aμερικανοί επιστήμονες. Οι ειδικοί ανέπτυξαν ένα «ζωντανό φάρμακο» το οποίο περιέχει ιό που σημαδεύει όχι μόνο τον ιό HIV, αλλά και όλα τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από αυτόν και ακολούθως ειδικά φάρμακα τον εξολοθρεύουν, όπου και εάν βρίσκεται, αναφέρουν Τα Νέα.

Ο δρ Pin Wang από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες χρησιμοποίησαν έναν ειδικό ιό που αγκιστρώνεται στα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον HIV. Το είδος της θεραπείας ονομάζεται «αυτοκτονική γονιδιακή θεραπεία», που σημαίνει πως όταν ο ιός βρει ένα κύτταρο μολυσμένο με HIV, προσκολλάται πάνω του και το σημαδεύει.

Τότε, στη μάχη ρίχνονται τα φάρμακα που αναγνωρίζουν τα σημάδια από τον τεχνητό ιό και όπου τον βλέπουν, τον καταστρέφουν, μαζί και τα κύτταρα στα οποία έχει περιδεθεί, δηλαδή τα κύτταρα του HIV. «Αν καταφέρεις να καταστρέψεις όλα τα κύτταρα που είναι μολυσμένα με HIV στον οργανισμό κάποιου, ακόμη και στον εγκέφαλο, τότε έχεις λύσει μερικώς το πρόβλημα», εξηγεί ο καθηγητής Wang.

Η διαδικασία είναι ανάλογη με μία πρακτική που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός για να εξολοθρεύσει τον αντίπαλο. Ένας στρατιώτης που βρίσκεται στο έδαφος δείχνει με μία ακτίνα λέιζερ την ακριβή θέση του στόχου και έτσι καθοδηγεί τα αεροπλάνα ώστε να γνωρίζουν που ακριβώς θα ρίψουν τη βόμβα.

Όπως, λοιπόν, γίνεται η ακριβής ρίψη της βόμβας, ο τεχνητός ιός βοηθά τα φάρμακα ώστε να μην έχουν παράπλευρες απώλειες, δηλαδή να παραμένουν ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. «Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί τόσο στοχευμένη θεραπεία» λέει με ενθουσιασμό ο Wang.

Ο τεχνητός ιός έχει επιτύχει στις πρώτες δοκιμές στο εργαστήριο και έχει καταστρέψει το 35% των HIV κυττάρων. «Μπορεί το ποσοστό να ακούγεται μικρό, είναι όμως σε εργαστηριακό περιβάλλον. Εάν αυτό δοκιμαστεί σε ανθρώπινο οργανισμό, βάσει της εμπειρίας, θα είναι πολλαπλάσιος και θα αυξήσει ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα της θεραπείας», εξηγεί ο Σωτήρης Τσιόδρας, παθολόγος – λοιµωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στους επόμενους στόχους των ειδικών, είναι η δοκιμή της θεραπείας σε ποντίκια, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι μία σημαντική ανακάλυψη, η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε θεραπεία.

«Ακόμη είμαστε σε πρώιμο στάδιο. Και΄εάν δεν επιτύχει το συγκεκριμένο πείραμα, έχουμε ένα νέο τρόπο προσέγγισης του ιού που θα δώσει διαφορετικές κατευθύνσεις στη μάχη κατά της παγκόσμιας μάστιγας», εξηγεί ο καθηγητής Wang.

Η έρευνα δεν χρηματοδοτήθηκε από φαρμακευτική εταιρεία, αλλά από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Virus Research.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook