Η Standard & Poor\’s αντιδρά σθεναρά στις προτάσεις της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) για κανονιστικές αλλαγές που θα υποχρεώνουν τους οίκους αξιολόγησης να αποκαλύπτουν «σημαντικά λάθη» που κάνουν κατά την αξιολόγησή τους, ενώ ακόμη δεν έχει «κρυώσει» η υποβάθμιση της Ουάσινγκτον.

Παράλληλα όπως αναφέρει το in.gr, φήμες στη Νέα Υόρκη θέλουν τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές να εξετάζουν εάν και πώς η πληροφορία για την αμερικανική υποβάθμιση διέρρευεσε πριν την επίσημη ανακοίνωσή της σε επενδυτικούς κύκλους επενδυτών για κερδοσκοπικούς λόγους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η S&P, σε έγγραφο που είχε στείλει τη Δευτέρα στην SEC, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της στις προτάσεις της Επιτροπής για αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των οίκων που θα τους υποχρεώνουν να δημοσιοποιούν «σημαντικά λάθη» που κάνουν κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων.

Ο οίκος αντέδρασε αφ\’ ενός υποστηρίζοντας πως η πολιτική του σε περιπτώσεις λανθασμένων αξιολογήσεων είναι αποτελεσματική και αφ\’ ετέρου εγείροντας ερωτήματα για το εάν η SEC είναι σε θέση να καθορίσει ποια λάθη θα θεωρούνται σημαντικά και ποια όχι.

Το μέτρο αποτελεί μέρος των προτάσεων που έχει καταθέσει η SEC για αλλαγή του τοπίου μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008 και ιδιαίτερα των επικρίσεων για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.

Στην αντίδραση της S&P προστίθεται όμως πλέον μία νέα διάσταση, μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση είχε επιρρίψει στον οίκο πως δεν «έκανε καν τον κόπο» να συμπεριλάβει μέτρα 2 τρισ. δολ. στην μείωση της αξιολόγησης στο AA+. Ο οίκος υπερασπίστηκε την στάση του, λέγοντας πως δεν έκανε λάθος -ενώ αργότερα, έπειτα από συνομιλίες με το υπουργείο Οικονομικών, άλλαξε μεν τις μακροπρόθεσμες υποθέσεις της για τις ΗΠΑ, χωρίς όμως να αλλάζει η απόφαση για υποβάθμιση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook