Πραγματοποιήθηκε τελικά την Τετάρτη,10 Αυγούστου, η ευρωπαϊκή άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση tσουνάμι.

Ο συναγερμός όπως αναφέρει η zougla.gr, κτύπησε κάποια στιγμή κατά τις μεσημβρινές ώρες. Κατά το σενάριο της άσκησης, η οποία πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, προβλεπόταν ισχυρότατη σεισμική δόνηση στην Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τα κοινώς αποδεκτά δεδομένα, για να προκληθεί ένα επικίνδυνο παλιρροϊκό κύμα χρειάζεται σεισμική δόνηση ισχύος περί τους 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Επί της ουσίας οι συνεργαζόμενες ευρωπαϊκές αρχές προέβησαν σε ένα τεστ ετοιμότητας κυρίως όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των επικοινωνιών μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται.

Την εποπτεία της άσκησης, από ελληνικής πλευράς, είχε το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο οποίο εδώ και ένα χρόνο έχει ανατεθεί η λειτουργία του εθνικού κέντρου αντιμετώπισης τσουνάμι.

Κατά τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα με τον οποίο η Zougla.gr, είχε συνεχή επαφή, τα συστήματα επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών λειτούργησαν χωρίς προβλήματα.

Η άσκηση βεβαίως διεξήχθη επί χάρτου και τόσο τα Ρίχτερ όσο και τα μεγέθη του παλιρροϊκού κύματος ήταν… ευτυχώς, μόνον στα χαρτιά.

Διότι όπως κατέδειξε η τραγωδία της Φουκουσίμα, ακόμη και ο καλύτερα προετοιμασμένος μηχανισμός πολιτικής προστασίας, υπό πραγματικές συνθήκες, αιφνιδιάζεται και πάντοτε, σχεδόν πάντοτε δυσάρεστα.

Η προηγούμενη άσκηση είχε ως επίκεντρο δραστηριότητας το Αιγαίο. Η φετινή τη Μαύρη Θάλασσα. Η επόμενη πιθανά να επικεντρωθεί στις σεισμογενείς περιοχές όπου έχει καταπλακωθεί από την θεά Αθηνά, ο Εγκέλαδος. Στην γειτονιά δηλαδή το Στρόμπολι και της Αίτνας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook