Μέσα στη χαρά και τη λαμπρότητα της Αναστάσεως του Κυρίου πραγματοποιήθηκε και εφέτος η Πανήγυρις της Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης Ρεθύμνης. 

Πολλοί φιλομάρτυρες πιστοί προσήλθαν για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα και τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα της Αγίας τόσο κατά τον Μέγα Εσπερινό όσο και το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής.

Στην σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως αναφέρονται και τα εξής:

“Το εσπέρας της Πέμπτης 4ης Μαΐου 2017, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίο συμμετείχαν ο Παν. Αρχιμ. Χρυσόστομος Κουλουριώτης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μεγάρων, ο Παν. Αρχιμ. Βασίλειος Παπαδάκης της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, ο Παν. Αρχιμ. Άνθιμος Μαντζουράνης, ο Αιδεσ. Πρωτ. Δημήτριος Χριστοδουλάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος της πόλεως Ρεθύμνης και άλλοι κληρικοί. Παρέστησαν επίσης μοναχές της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων με επικεφαλής την Ηγουμένη Οσιωτ. Γερόντισσα Θεοξένη.

Στο τέλος του Εσπερινού και μετά την ευλόγηση των άρτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Καθολικού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος απηύθυνε στους πιστούς το «Χριστός Ανέστη» και, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα της Αναστάσεως του Χριστού πιστοποιεί αυθεντικά το μαρτύριο των Αγίων της Εκκλησίας, οι οποίοι δεν θα αρνούνταν όλα τα εγκόσμια και τελικά δεν θα θυσίαζαν την ίδια την ζωή τους για ένα ψέμα. Ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε επίσης στο αγαθό της ειρήνης τονίζοντας ότι πρέπει πρώτα να αποκτήσομε ειρήνη στον εσωτερικό μας κόσμο, για να μπορέσομε να ειρηνεύσομε με τον Θεό, με τους συνανθρώπους μας και με το περιβάλλον. Και έτσι μόνο μπορεί να έλθει η πολυπόθητη ειρήνη στην οικουμένη.

Το πρωΐ της Παρασκευής 5ης Μαΐου 2017 τελέσθηκε Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο. Μαζί τους συλλειτούργησαν ο Παν. Αρχιμ. Χρυσόστομος Κουλουριώτης, ο Παν. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, και άλλοι κληρικοί.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητος Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης και πολλοί πιστοί, μεταξύ των οποίων όμιλος προσκυνητών από τα Χανιά με επικεφαλής τον Παν. Αρχιμ. Δαμασκηνό Λιονάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Παρέστησαν επίσης μέλη από τα Κ.Α.Π.Η. Ιεράπετρας Λασιθίου και Καλλιθέας Ρεθύμνου, καθώς και του Κ.Α.Π.Η. Περάματος Μυλοποτάμου με επικεφαλής τον Πρόεδρό τους Αιδεσ. Πρωτ. Μιχαήλ Διαλεκτό, συνταξιούχο κληρικό της Μητροπόλεώς μας.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός, αναφερόμενος στην αξία που έχει η υπομονή και η καρτερικότητα στις θλίψεις και στις δοκιμασίες, σύμφωνα με το υπόδειγμα των Αγίων Μαρτύρων, οι οποίοι έλαβαν τον δίκαιο στέφανο του μαρτυρίου από τον αγωνοθέτη Χριστό.
Στον αύλειο χώρο του Καθολικού της Μονής τελέσθηκε η ευλόγηση των άρτων και μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. κ. Δαμασκηνό και τους Πρωτοσυγκέλλους π. Αθανάσιο και π. Δαμασκηνό, για την τιμητική συμμετοχή τους στην Πανήγυρη, τους Άρχοντες του τόπου και τους πιστούς που και εφέτος έγιναν συνεορταστές και συγκοινωνοί στην χαρά και στην Χάρη της Αγίας Ειρήνης κατά την εύσημο αυτή ημέρα για το ιστορικό Μοναστήρι της.

Τέλος, ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την Ηγουμένη της Μονής, Οσιωτ. Γερόντισσα Θέκλα, και όλη την καλή συνοδεία της, που, για μία ακόμη φορά, με αγάπη, ένθεο ζήλο και φιλοκαλία προετοίμασαν τα της Πανηγύρεως προσφέροντας στους προσκυνητές πνευματική αναψυχή.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook