Τα «αυθαίρετα» συζητήθηκαν στις 03/05/2017, στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, μετά από υπογραφές που συγκέντρωσαν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Λαϊκή Επιτροπή Μαλεβιζίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Μαλεβιζίου: “με παρουσία πολλών μελών τους- κατοίκων της περιοχής, απέσπασαν από το Δημοτικό Συμβούλιο τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.

Τα βασικά αιτήματα τους ήταν :

► Να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα κυβέρνησης, δήμων και πολεοδομίας σε εργατικές λαϊκές οικογένειες, για σπίτια και μικρομάγαζα. Να πληρώσουν και με το παραπάνω για τις αυθαιρεσίες τους τα μεγάλα συμφέροντα.

► Να σταματήσουν οι κατασχέσεις λογαριασμών, περιουσιακών στοιχείων και δέσμευση ΑΦΜ εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων και ευπαθών ομάδων για πρόστιμα αυθαιρέτων.

► Να επιλυθεί το πρόβλημα μεταβίβασης των ακινήτων και των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών.

► Με ευθύνη και δαπάνες του κράτους, να εξασφαλιστεί κύρια κατοικία για κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της.

► Να προχωρήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα υποδομής στις γειτονίες (αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, υποδομές μεταφορών, ύδρευσης-αποχέτευσης, ενεργειακών δικτύων, σχολειά κλπ) και να σταματήσει ο χαρακτηρισμός «αυθαίρετοι οικιστές» για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Ιδιαίτερα προκλητική στη συνεδρίαση ήταν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφώνησε με τα αιτήματα και δικαιολόγησε την κυβέρνηση, ότι σωστά απαιτεί την είσπραξη των προστίμων και ότι έτσι θα λύσει το πρόβλημα των «αυθαιρέτων» . . . . .

Ο δημοτικός συνδυασμός μας, η Λαϊκή Συσπείρωση, υποστήριξε τα αιτήματα. Υπογράμμισε πως ο νέος νόμος για τα «Αυθαίρετα» που ετοιμάζεται να ψηφίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην ουσία αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αντιλαϊκών νόμων.

Παρά τη μείωση των προστίμων, εξακολουθεί να μεταθέτει τις ευθύνες του κράτους (κυβέρνησης κα Δήμων) στους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν να χτίσουν χωρίς άδεια. Οι εργαζόμενοι που προσπάθησαν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, με κόπους μιας ζωής, δεν είναι ούτε «Αυθαίρετοι» ούτε «Παράνομοι».

Στην ουσία η κυβέρνηση να απαλλάξει από τα πρόστιμα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που χρόνια τώρα θησαύρισαν με τις αυθαιρεσίες και πρέπει επιτέλους να πληρώσουν.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει τεράστιες ευθύνες – εκτός από τις καθυστερήσεις για το Σχέδιο Πόλης – γιατί πάντα εφάρμοζε  όλους τους νόμους για τα πρόστιμα, ενάντια στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών που υποχρεώθηκαν να χτίσουν χωρίς άδεια.

Η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να δεχτεί τα αιτήματα των σωματείων και της Λαϊκής Επιτροπής, κάτω από την πίεση. Όμως δήλωσε πως αν ψηφιστεί ο νόμος, θα συμμορφωθεί και θα τον εφαρμόσει, ακόμα και αν δεν είναι προς το συμφέρον των δημοτών της

Η κινητοποίηση έδειξε πως ο μόνος τρόπος για να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα είναι να τα παλεύουν οι ίδιοι που τα ζουν.  Έγινε μια νέα καλή αρχή που πρέπει να συνεχιστεί. Καμιά εμπιστοσύνη σε δήθεν σωτήρες του λαού, που υπηρετούν αντιλαϊκά συμφέροντα”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook