Οι ειδικοί εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των διαφόρων υλικών για το τσίμπημα της μέδουσας  

Όσο το καλοκαίρι πλησιάζει, η διάθεση μας για κολύμπι στη θάλασσα ολοένα και αυξάνεται. 

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις, όμως, που μπορεί να κρύβει μία θάλασσα είναι αρκετές, με την πιο συνηθισμένη αυτή της ύπαρξης μεδουσών.

Είναι γεγονός ότι τα περιστατικά τσιμπημάτων από μέδουσες πολλαπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Οι επιστήμονες και οι ειδικοί όμως κατέληξαν στο καλύτερο αντίδοτο για το τσίμπημα της μέδουσας. Ποιο είναι αυτό;

Μα φυσικά το ξύδι!

Ξεχάστε όσα ξέρατε για πάγους και ούρα ως το καλύτερο αντίδοτο, καθώς οι ειδικοί πλέον καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον επώδυνο πόνο που προέρχεται από το τσίμπημα της μέδουσας είναι το ξύδι.

Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε την αποτελεσματικότητα των διαφόρων φαρμάκων για το τσίμπημα της μέδουσας. Οι ειδικοί εξέτασαν τα διάφορα αντίδοτα που υπάρχουν, σε κύτταρα προβάτων.

Οι ίδιοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ξύδι είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία, ενώ η πιο διαδεδομένη θεραπεία που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, του θαλασσινού νερού και του πάγου, διαπιστώθηκε ότι προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. 

Ο Dr. Tom Doyle, βιολόγος στο  NUI Galway και ένα από τους επικεφαλής της έρευνας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Για μένα, τα ευρήματα αυτά είναι σίγουρα εκπληκτικά, καθώς συνηθίζαμε να συνιστούμε το θαλασσινό νερό και τον πάγο τα τελευταία 10 χρόνια» και συμπληρώνει «αλλά αυτή είναι η φύση της επιστήμης. Πρέπει να συμμορφωθούμε μ’ αυτό και να πούμε ότι κάναμε λάθος. Επιστρέψαμε στα βασικά και δοκιμάσαμε διαφορετικές μεθόδους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα ευρήματά μας. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι το ξύδι είναι το καλύτερο αντίδοτο». 

Σύμφωνα με την έρευνα, η εφαρμογή ξυδιού αποδείχθηκε ότι αποτρέπει την περαιτέρω απελευθέρωση του δηλητηρίου, επιτρέποντας την ασφαλή απομάκρυνση των πλοκαμιών που μένουν στο δέρμα μετά το τσίμπημα.

Αντίθετα, το ξέπλυμα με θαλασσινό νερό, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, επιδεινώνει την κατάσταση και βοηθά στην περαιτέρω εξάπλωση δηλητηρίου, ενώ το κρύο νερό ή ο πάγος πυροδοτούν μεγαλύτερη εξάπλωση δηλητηρίου. Η περίφημη θεωρία των ούρων – που διαδόθηκε από ένα επεισόδιο φίλων – βρέθηκε επίσης να επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ παρόμοια αποτελέσματα είχαν και η μαγειρική σόδα, ο αφρός ξυρίσματος, το σαπούνι, ο χυμός λεμονιού και το αλκοόλ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook