Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, 20:00 Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 74, Χανιά)

Οι  εκδόσεις Επίκεντρο, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Zuhal Mert-Uzuner: “Έλληνες και Τούρκοι – Αναπόφευκτοι σύντροφοι”

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

•    Κωνσταντίνος Γώγος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α., 
•    Σοφία Μπουντουράκη, Τουρκολόγος, Νομικός, Μεταφράστρια – Συνεργάτης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

και η συγγραφέας, Zuhal Mert-Uzuner, Επίκουρη Καθηγήτρια, τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Μαρμαρά, Κωνσταντινούπολη.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ειρήνη Καλφάκη, Φιλόλογος, M.A. στις κλασικές σπουδές.

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, 20:00 Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 74, Χανιά)

Έλληνες και Τούρκοι, Αναπόφευκτοι σύντροφοι 
Zuhal Mert-Uzuner
Πρόλογος: Κωνσταντίνος Γώγος

Σελίδες: 272
ISBN: 9789604586646

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως αντικείμενο ανάλυσης, προσφέρουν ιδανικό πεδίο για να ερευνήσουμε την πιθανότητα δομικής αλλαγής στις αντιλήψεις. Μάλιστα, η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο αντανακλάται ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος του 1940 στις τουρκικές εφημερίδες της εποχής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να δείξει τις ενδεχόμενες ομοιότητες των δύο κοινωνιών –ελληνικής και τουρκικής– στην επιθυμία τους για ευημερία και ειρήνη. 
Η μελέτη της διεθνολόγου και ιστορικού Ζουχάλ Μερτ- Ουζουνέρ έχει ως θέμα την πρόσληψη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940 από δύο σημαντικές τουρκικές εφημερίδες της εποχής. Έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί αντλεί πρωτότυπο υλικό από τις εφημερίδες Tan και Tasviri Efkar, οι οποίες παρουσιάζουν ξεχωριστό ερευνητικό ενδιαφέρον όχι μόνο λόγω της ιστορίας τους αλλά και λόγω των δημοσιογράφων και διανοουμένων που έγραφαν σε αυτές. Η Tasviri Efkar εξέφραζε συντηρητικές, εθνικιστικές και φασιστικές απόψεις, ενώ η Tan εξέφραζε προοδευτικές αριστερές και φιλοσοβιετικές απόψεις και ιδέες.
Πολλοί διανοούμενοι, και η πνευματική κοινότητα της Τουρκίας εν γένει, υποστήριξαν τον αγώνα του ελληνικού λαού εκείνη την περίοδο βρίσκοντας ομοιότητες με τον αγώνα του τουρκικού λαού για ανεξαρτησία. Η περαιτέρω ανάλυση της ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα, και η πρόσληψή της από την τουρκική κοινή γνώμη, είναι ακόμα πιο σημαντική, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε τις πολιτικές αντιλήψεις στην Τουρκία, καθώς και τις απόψεις που εκφράζονταν εκεί σχετικά με την Ελλάδα και την παγκόσμια πολιτική.

H Δρ Ζuhal Mert Uzuner είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη. Διδάσκει Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις και Σεμινάρια σε Θέματα Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. Είναι κάτοχος διπλωμάτων Β.Α., Μ.Α. και Ph.D. στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Μαρμαρά, καθώς και διπλώματος Μ.Α. στις Σπουδές Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κείμενα στα αγγλικά και τουρκικά, ενώ εκτός της μητρικής της γλώσσας, τουρκικής, γνωρίζει αγγλικά και ελληνικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook