Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νευροεπιστημών με τίτλο «Cell Biology of the Neuron: Plasticity and Regeneration» (Κυτταρική Βιολογία των Νευρικών Κυττάρων: Πλαστικότητα και Αναγέννηση), το οποίο συγχρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μοριακής Βιολογίας (European Organization of Molecular Biology – EMBO, Γερμανία).

Το συνέδριο διήρκησε από τις 7-10 Μαΐου και έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Fodele Beach, με τη συμμετοχή 190 επιστημόνων διεθνούς φήμης και νέων ερευνητών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των νευροεπιστημών, και 41 συνολικά ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων.

Στόχος του συνέδριου, το οποίο είχε μεγάλη διεθνή συμμετοχή, ήταν η παρουσίαση των τελευταίων σημαντικών αποτελεσμάτων της σύγχρονης έρευνας που αφορά στη δομή και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Παρουσιάστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παθολογικές καταστάσεις του νευρικού συστήματος, όπως οι νευροεκφυλιστικές νόσοι (Alzheimer’s, Parkinson’s) τα ισχαιμικά ή αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες.

Επίσης συζητήθηκαν πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με τις δυνατότητες αναγέννησης νευρικών κυττάρων έπειτα από βλάβη ή τραυματισμό, καθώς και με τους μηχανισμούς με τους οποίους το νευρικό σύστημα αντιλαμβάνεται, επεξεργάζεται κι αποθηκεύει πληροφορίες από το περιβάλλον.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Δρ. Νεκτάριο Ταβερναράκη,  Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ, τον Δρ. Casper Hoogenraad (Utrecht University, Ολλανδία) και τον Δρ. Frank Bradke (German Center for Neurogenerative Diseases, DZNE, Γερμανία).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook