Η πρόγνωση των επόμενων ημερών για τον καιρό στην Κρήτη απο το μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα

Αρκετα ζεστό αναμένεται να είναι το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη την Κρήτη, με τις συνθήκες να είναι λίγο καλύτερες στα νότια του νησιού. Η θερμή εισβολή απο τα νότια δικαιολογεί απόλυτα αυτή την πρόσκαιρη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ και οι νοτιάδες, αν και δεν θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι σε ολόκληρη την Κρήτη, ευνοούν με τη σειρά τους τη μεταφορά αρκετής ποσότητας σκόνης. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στην ύπαιθρο για αποφυγή κινδύνου πυρκαιάς, λόγω πρόσκαιρης ενίσχυσης των ανέμων.

Αναλυτικότερα, υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να σημειωθούν στην Κρήτη, και ιδιαίτερα στα βόρεια του νησιού,  για το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου. Η θερμή εισβολή από τα Νοτιοδυτικά που ξεκινάει από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα είναι η κύρια αιτία που θα προκαλέσει, προσωρινά ευτυχώς,  αυτή τη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.  Οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατούν από την Παρασκευή, αν και δεν θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι, θα ευνοήσουν τις μέγιστες τιμές θερμοκρασίας να σημειωθούν κυρίως στα βόρεια του νησιού, ενώ σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα θα κυμανθούν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στα νότια της Κρήτης. Οι νότιοι άνεμοι αναμένεται να μεταφέρουν και αρκετή ποσότητα σκόνης με το μέγιστο της μεταφοράς να σημειώνεται το Σάββατο και την Κυριακή. Οι θερμοκρασίες στη θάλασσα παραμένουν στα επίπεδα των 19 με 20°C.

Οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ από τη Δευτέρα αναμένεται να υποχωρήσει η θερμή εισβολή και οι νότιοι άνεμοι να στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις με αισθητή υποχώρηση και της μεταφοράς σκόνης.  Από την Τρίτη 16 Μαΐου αναμένεται σταδιακή ενίσχυση του βορείου ρεύματος με ταυτόχρονη ψυχρή εισβολή από τα βόρεια που σηματοδοτεί την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας , ενώ υπάρχουν πιθανότητες για εκδήλωση κάποιων φαινομένων από την Τετάρτη.

Αναλυτικά ο καιρός των επόμενων ημερών :

Παρασκευή 12 Μαΐου
Καλός καιρός .
Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες έως και ΝΑ διευθύνσεις  (στα ΝΑ της Κρήτης θα είναι από ΝΔ διευθύνσεις) με την ένταση του να κυμαίνεται στα 3 ως 4 Μποφώρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει υψηλότερες τιμές και θα κυμανθεί από 18 °C η ελάχιστη, ενώ η μέγιστη αναμένεται να φθάσει στους 28 έως και 30 °C στα βόρεια. Στα νότια της Κρήτης η μέγιστη θα φθάσει στους  27°C.

Σάββατο 13 Μαΐου
Καλός καιρός
Οι άνεμοι θα πνέουν και πάλι από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3 – 4 Μποφώρ,  με εξαίρεση τις δυτικές περιοχές των Χανίων όπου η ένταση των ΝΔ ανέμων θα ενισχυθεί πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες  φθάνοντας τα 5, τοπικά ίσως και τα 6 Μποφώρ. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται στροφή των ανέμων από Δυτικές διευθύνσεις με μικρή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει τις υψηλότερες τιμές και θα κυμανθεί από 22°C η ελάχιστη και η μέγιστη στα βόρεια του νησιού θα φθάσει στους 34°C, κατά τόπους και λίγο υψηλότερη. Στα νότια η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας αναμένεται να φθάσει στους 28 °C

Κυριακή 14 Μαΐου
Καλός καιρός με λίγες αραιές υψηλές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις στα 3 έως 4 Μποφώρ (τοπικά μόνο στα δυτικά πρόσκαιρα το μεσημέρι έως και 5 Μποφώρ).
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά επίπεδα αλλά και λίγο χαμηλότερα από του Σαββάτου.

Η επόμενη εβδομάδα ξεκινά με βόρειο ρεύμα και ένα τόνο αισιοδοξίας για γρήγορη επαναφορά σε περισσότερο ανοιξιάτικες συνθήκες,  με την ατμόσφαιρα να καθαρίζει και πάλι λόγω της σταδιακής ενίσχυσης των Βοριάδων.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook