Μέσα σε αναστάσιμο κλίμα, αλλά και με κάθε επισημότητα, εορτάστηκε πανηγυρικά και με ξεχωριστή λαμπρότητα η μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων –στη μνήμη των οποίων είναι αφιερωμένο το Παρεκκλήσι της ΟΑΚ.

Κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και του επιχώριου Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος στη σύντομη προσλιαλιά του τόνισε την ιδιαίτερη ευλογία να υπάρχει στη μικρή Μητρόπολη το Παρεκκλήσιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό ιεραποστολικό έργο που επιτελεί το Ίδρυμα στην τοπική κοινωνία και όχι μόνον.

Έπειτα, έψαλε η χορωδία των νέων την οποία πλαισίωναν μαθητές της Πατριαρχικής Σχολής Κρήτης – Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Χανίων, υπό του χοράρχου Κωνσταντίνου Στεφανάκη, Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και χορωδία νέων από την Επαρχία Μπιαλίστοκ και Γδάνσκ, συνοδευόμενοι από τον π. Jaroslaw Jozwik από την AKADEMIA SUPRASKA, της Εκκλησίας της Πολωνίας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η Τελετή Ανακηρύξεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου σε Εταίρο του Ιδρύματος. Μέσα στην κατάμεστη –από κόσμο και φίλους της ΟΑΚ– αίθουσα, σε μία σεμνή τελετή τιμής, η χορωδία νέων από την Εκκλησία της Πολωνίας έψαλλε με εκκλησιαστικό και νεανικό ενθουσιασμό στην ελληνική, σλαβική και πολωνική γλώσσα τον αναστάσιμο ύμνο «Χριστός Ανέστη!».

Την τελετή «άνοιξε» και επίσημα, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος ξεκίνησε το σύντομο Χαιρετισμό του με τρόπο κρητικό –δηλαδή με μία μαντινάδα– για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο: «Ενωτικός αγωνιστής και άνθρωπος με χάρη, ευχαριστούμε το Θεό που σ’ έχουμε μπροστάρη!».

Παράλληλα, ο Δρ Ζορμπάς τόνισε τη σημασία της σημαντικής αυτής πράξης για την ΟΑΚ και το ρόλο του Επισκόπου καθώς, «η εκλογή ενός προσώπου στη χορεία των Εταίρων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης είναι, σύμφωνα με τον Οργανισμό της, η ανώτατη διάκριση, που απονέμει το Ίδρυμα. Πολλοί οι εκλεκτοί και άξιοι της τιμής. Ολίγοι όμως οι κλητοί.

Στα 50 χρόνια λειτουργίας της Ακαδημίας μόνο σε 38 ανθρώπους έχει απονεμηθεί αυτός ο τίτλος, στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α’, που είναι και ο Πρόεδρος της Συνάξεως των Εταίρων, στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών και σε λίγα από τα πάμπολλα πρόσωπα, στα οποία οφείλει ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη το Ίδρυμα.

Ο Επίσκοπος, συνέχισε ο κ. Ζορμπάς, είναι το όργανο της καθολικότητας της Εκκλησίας. Εκφράζει α) την πληρότητα, την ενότητα και την πολλαπλότητα της εσχατολογικής κοινότητας σε κάθε τόπο˙ β) εκφράζει την ιστορική συνέχεια της Εκκλησίας στον χρόνο˙ και γ) εκφράζει την κοινωνία και την ενότητα της Εκκλησίας στον χώρο…». 

Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Ιδρύματος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και μετέφερε προς όλους την ευλογία του Παναγιωτάτου.

Ο κ. Αμφιλόχιος υπογράμμισε τη μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος προς την Εκκλησία και το Έθνος, με ορόσημο στην ιστορία του Ιδρύματος την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στη συνέχεια τόνισε πως «η ΟΑΚ έχει στηριχθεί σε στέρεες βάσεις» και ταυτοχρόνως, παρουσιάζοντας συνοπτικά την κοινή εκκλησιαστική πορεία του Ιδρύματος και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, τόνισε πως «να ομιλήσεις για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, είναι ωσάν να θέλεις να σκιαγραφήσεις την εικόνα και τον τύπο του ιδανικού Αρχιεπισκόπου».

Ο κ. Αμφιλόχιος μίλησε, επίσης, για την κοινή πορεία του Ιδρύματος και του Αρχιεπισκόπου και τόνισε πως ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης βραβεύεται «αξιοχρέως και οφειλετικώς» εκ μέρους της ΟΑΚ, «για την εμμονή του στη θυσία για τη διακονία του ανθρώπου επί 50 συναπτά έτη».  

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΚ, στην οποία συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης από το 1976 (26-12-2006), για λίγους μήνες δηλαδή και ύστερα από την επάξια εκλογή του στο ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα της Κρήτης (30-8-2006), όπου ο ίδιος τόνισε ότι η Ακαδημία «είναι η καρδιά κι η περιουσία της Εκκλησίας της Κρήτης… την θέλει όλος ο κόσμος, όλη η οικουμένη!».

Χαιρετισμό του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αμέριστη συμπαράσταση της Αλεξανδρινής  Εκκλησίας και την αγάπη που τρέφει ο Προκαθήμενός της προς το Ίδρυμα.  Αμέσως μετά, έγινε η ανάγνωση της αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΚ και η Επίδοση του χρυσού Εμβλήματος της ΟΑΚ, καθώς και του τιμητικού Διπλώματος, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ. Ευγένιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη, παρουσία των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος.  

Ακολούθησε η λιτή, αλλά ουσιαστική ομιλία του τιμωμένου, ο οποίος μέσα από τον εμπνευσμένο και στοχευμένο λόγο του σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Χαιρετίζω όλους εσάς, τους οποίους θεωρώ μόνον ως αδελφούς μου. Χαίρομαι που έχω την ευλογία του Θεού, να ευρίσκωμαι εις την Ορθόδοξον Ακαδημίαν μας, η οποία ανήκει εις την Κρήτη μας. Διακονεί τον Κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας Κρήτης, όλης της Χώρας μας, όλου του κόσμου και όλης της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας». Όπως τόνισε ο κ. Ειρηναίος, «ενθυμούμαι πάντοτε και σέβομαι την πλήρη και τελεία συνεργασία του Πατρός και του Υιού, του Σεβασμιωτάτου Ειρηναίου και του κ. Αλέξανδρου Παπαδερού, οι οποίοι σε πλήρη σύμπνοια και ενότητα, εδημιούργησαν το εκλεκτόν αυτό κτίριο» και «ως ένα πρόσωπον, ωνειρεύθηκαν, αγάπησαν και επραγματοποίησαν το θαυμαστόν αυτό Ίδρυμα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με κοινές ιδέες, οράματα, προσπάθειες, αγώνες και κόπους».

Κατά τον κ. Ειρηναίο «το έργο, το οποίον ετέλεσαν, ήταν πολύ σημαντικό και το παρέδωσαν εις τους διαδόχους των, τον Σεπτόν, δημιουργικόν και ακούραστον, τον Μητροπολίτην Κισάμου καί Σελίνου κ. Αμφιλόχιον και τον σημερινόν εκλεκτόν και δημιουργικόν Γενικόν Διευθυντή, τον κ. Κωνσταντίνον Ζορμπάν». Γι’ αυτό, «το θαυμαστό και ευλογημένο έργο του Ιδρύματος αυτού, δόξα τω Θεώ, συνεχίσθηκε και συνεχίζεται με τρόπο θαυμαστό και ευλογημένο, ιδιαιτέρως κατά το περασμένον έτος, κατά το οποίον το Ίδρυμα αυτό είχε την ύψιστη ευλογία να φιλοξενήσει και να υπηρετήσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και συνεχίζει το ευλογημένον έργο του μέχρι σήμερα με μέλλον, αισιοδοξία, δυνάμεις και την ευλογία του Θεού».

Ο κ. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου καί Σελίνου και Πρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Αμφιλόχιο, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά, το Συμβούλιο της ΟΑΚ, καθώς και τα παλαιά και νέα της πρόσωπα για τη μεγάλη τιμή προς το πρόσωπό του και ευχήθηκε από ψυχής υπογραμμίζοντας «καλή συνέχεια του Έργου, καλή πορεία και πρόοδο του Έργου των» και «ευχόμενος μέσα από την καρδιά μου τούτο το Παγκρήτιο και Ορθόδοξον Ίδρυμα, να έχει πάντοτε την ευλογία του Θεού και πρόοδον εις το έργο και την προσφορά του εις το λαό μας».

Το “παρών” στην εκδήλωση ανακήρυξης του 39ου Εταίρου της Ακαδημίας έδωσαν ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Καλογερής, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βουλευτές, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, Αντιπρυτάνεις του Πολυτεχνείου, εκπρόσωποι των Ιερών Μονών της Κρήτης και πλήθος κόσμου.  

Δώρο αγάπης προς το πρόσωπο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης έδωσαν ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης (αντίγραφο της Ροτόντας, από τα ωραιότερα βυζαντινά μνημεία που βρίσκεται στην Επισκοπή Κισάμου) και εκ μέρους της ΟΑΚ, μία εικόνα του Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λουγδούνου, την οποία ιστόρησε η Αγιογράφος και Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της ΟΑΚ, κ. Κωνσταντίνα Στεφανάκη.

Την επομένη Πέμπτη 11 Μαΐου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι της ΟΑΚ, με τη μετοχή μαθητών και φίλων της ΟΑΚ, ενώ έψαλλε η Χορωδία Νέων από την Εκκλησία της Πολωνίας.

Όλη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook