Με μια πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση συμμετέχει το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης “Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών” στην πανευρωπαϊκή καμπάνια με τον γενικό τίτλο «Europe in My Region 2017» που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης.

Όσοι επισκεφτούν αύριο Παρασκευή 12 Μαΐου το Μουσείο δεν θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μόνο τις μόνιμες εκθέσεις του αλλά και να ξεναγηθούν και να μυηθούν στην ιερή τέχνη της αγιογραφίας. 

Σε συνεργασία με τη Σχολή Αγιογραφίας της Ενορίας Αγίου Τίτου Ηρακλείου και τον υπεύθυνο σπουδών αγιογράφο κ. Γεώργιο Χειρακάκη πραγματοποιείται έκθεση ολοκληρωμένων και ημιτελών έργων μέσα από τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν για όλα τα στάδια δημιουργίας μιας εικόνας. 

Στόχος των εμπνευστών αυτής της εκδήλωσης είναι να καταδειχτεί η συνέχεια της σπουδαίας αυτής τέχνης που γνώρισε μέρες μεγάλης ακμής στην Κρήτη. Σπουδαίοι ζωγράφοι εικονογράφησαν στο παρελθόν εκατοντάδες ναούς και δημιούργησαν φορητές εικόνες μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.

Σημαντικός σταθμός της εξελικτικής πορείας της ιερής αυτής τέχνης υπήρξε η ονομαζόμενη “Κρητική Σχολή” (16ος – 17ος αιώνας). 

Σήμερα συνεχίζουν να λειτουργούν στην Κρήτη ονομαστά εργαστήρια αγιογραφίας, όπως συνεχίζουν να φιλοτεχνούνται και έργα τα οποία ταξιδεύουν συχνά και έξω από το νησί. 

Η Σχολή Αγιογραφίας του Αγίου Τίτου (Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών), όπως και οι διδάσκοντες, υπό την καθοδήγηση του κ. Χειρακάκη, υπηρετούν την εικαστική παράδοση του νησιού με θαυμαστή συνέπεια, μεταλαμπαδεύοντας εμπειρία και γνώση σε νεότερες γενιές αγιογράφων.

Δέκα καβαλέτα με εικόνες, χρώματα και άλλα υλικά αγιογραφίας έχουν ήδη στηθεί στους χώρους του Μουσείου υπενθυμίζοντας ότι η παλαιότατη μονή που είχε ως καθολικό τον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης υπήρξε σημαντικό κέντρο πνευματικής άσκησης και πολιτιστικής ανάπτυξης. 

Είσοδος ελεύθερη. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook