Η αγορά αποτιμά τις τράπεζες ωσάν να μην έχουν κάνει αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και σαν να πρόκειται να συμβεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να χάσουν 7 δισ. ευρώ εξαιτίας των ελληνικών ομολόγων του Δημοσίου και της διαδικασίας ανταλλαγής.

Χθες η κεφαλαιοποίηση 7 ελληνικών τραπεζών, όπως δημοσιεύει το protothema.gr, ανήλθε μόλις σε 7,9 δισ. ευρώ, όταν το χειρότερο σενάριο με τα ομόλογα αναφέρει απώλειες 7 δισ. ευρώ, ενώ το καλύτερο 3,3 δισ. ευρώ.

Αυτή η αποτίμηση μπορεί να ειδωθεί από διαφορετικές πλευρές: Είτε η αγορά «γνωρίζει» ότι θα επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, είτε ότι η κατάσταση των δανείων δεν είναι αυτή που αποτυπωνόταν μέχρι τώρα στους ισολογισμούς – εξ ου και σπεύδει η Black Rock να πραγματοποιήσει την δουλειά της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παρά ταύτα, όσα ελληνικά ομόλογα κι αν έχουν οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε λ. χ με τα ιρλανδικά Zombie – τράπεζες (οι οποίες έχασαν όλα τα χρήματα δανείζοντας), αλλά ούτε και με τις αμερικανικές των οποίων η μόχλευση βρίσκεται από την Αμερική… έως την Κίνα.

Όπως αναφέρει τραπεζικός παράγοντας μέχρι το 2008, οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν κανένα τοξικό ομόλογο- όπως οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές – και εκ των πραγμάτων οδηγήθηκαν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αφού η ελληνική κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2009 αποφάσισε να αφήσει το κόστος δανεισμού στα ύψη.

Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να ευθύνονται για τον υπερδανεισμό ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιωτών, να έχουν πουλήσει μετοχές άνω των 20 ευρώ, αλλά η πραγματική τους αξία δεν μπορεί να αποτιμάται στα 8 δισ. ευρώ, όταν τα ενεργητικά τους είναι πολλαπλάσια.

Η χαμηλή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δείχνει ότι η αγορά αποτιμά τις τράπεζες σαν να μην έχουν καμία άλλη δραστηριότητα, να μην προχωρούν σε καμία τραπεζική εργασία.

• Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα μετά από αύξηση κεφαλαίου 1,8 δισ. ευρώ στα 5 ευρώ έχει φθάσει να αποτιμάται 3,91 δισ. ευρώ.

• Η Τράπεζα Πειραιώς μετά από αύξηση κεφαλαίου 804 εκατ. ευρώ διαθέτει κεφαλαιοποίηση μόλις 788 εκατ. ευρώ!

• Η Alpha Bank έχει φθάσει να αποτιμάται σε 1,39 δισ. ευρώ, η Eurobank 1,23 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου 1,09 δισ. ευρώ (επίσης μετά από αύξηση κεφαλαίου),

• το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 523 εκατ. ευρώ και η Marfin Popular 596 εκατ. ευρώ.

• Επίσης, το Ταμείο Στήριξης με τα 10 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αγοράζει από αύριο τις ελληνικές τράπεζες, να τις κρατικοποιήσει και αργότερα αν τις πωλήσει.

Στρεβλό
Ένα ακόμη στρεβλό στοιχείο είναι φυσικά ο ίδιος ο Γενικός Δείκτης. Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να έγραφε μέχρι χθες 982,11 μονάδες, αλλά ουσιαστικά βρίσκεται περίπου στις 700 μονάδες – αν αφαιρεθούν οι μετοχές εταιρειών οι οποίες εισήχθησαν μετά το 2000, όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Marfin Popular, ΜIG, Ταχυδρομικό.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αγορά έχασε τις 1000 μονάδες στις 7 Ιανουαρίου 1997, δηλαδή πριν. 14 χρόνια. Με άλλα λόγια 14 χρόνια πριν και με σαφώς υποδεέστερες εταιρείες στον Γενικό Δείκτη η αποτίμηση βρίσκεται στα ίδια επίπεδα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook