Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται παγκοσμίως η ημέρα Μουσείων, στα πλαίσια αυτά το ΕΚΦΕ Χανίων διοργανώνει δυο δράσεις. 

1) Ανήμερα (την Πέμπτη 18 Μαΐου) στις εγκαταστάσεις του θα γίνει έκθεση των παλαιών συσκευών και οργάνων (κάποιες από το 1928)  που έχει συγκεντρώσει εδώ και 6 χρόνια από σχολικές μονάδες του Νομού  από τις 10.00 -13.00 και από τις 18.00- 20.00.

2) Την Δευτέρα  22 Μαΐου στις 19.00 στην  Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων συνδιοργανώνει με την Ένωση γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Χανίων εκδήλωση με θέμα «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ» ‘’θησαυρός που απαιτεί την δημιουργία ενός Μουσειακού χώρου’’ . 

Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι η προβολή της αναγκαιότητας δημιουργίας ενός Μουσείου για την στέγαση των οργάνων αυτών, του Μουσείου Εποπτικών Οργάνων Φυσικών Επιστημών Χανίων (Μ.Ε.Ο.Φ.Ε.Χ) και είναι ελεύθερες για το κοινό.

Το Μουσείο θα καταγράφει την ιστορία των εποπτικών οργάνων των σχολικών μονάδων μας,  θα λειτουργήσει  ως διδακτικό εργαλείο  για τους καθηγητές, δασκάλους και μαθητές  βοηθώντας  στη καλύτερη προσέγγιση των Φυσικών Επιστημών και θα αποτελέσει ένα ακόμα στολίδι στα πολιτιστικά δρώμενα, της όμορφης πόλης των Χανίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών το μουσείο αυτό θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα καθόσον  στο ΜΕΟΦΕΧ θα γίνονται συγκρίσεις μεταξύ των παλαιών και σύγχρονων οργάνων μεταξύ ανοικτών και κλειστών πειραματικών διατάξεων θα καταγράφονται  τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, ο τρόπο λειτουργίας  και οι  αρχές που στηρίζονται. Η ευαισθησία και οι δυνατότητες  των μετρήσεων, η αναγκαιότητα της επισκευής οι δυσκολίες απόκτησης τότε, ενώ η άμεση αντικατάσταση τους σήμερα. Η διαδικασία αυτή θα προσφέρει γνώσεις πολύ σημαντικές και θα ξετυλίγεται  μέσω αυτών η  Ιστορία και η  Διδασκαλία των Επιστημών. Σε αυτό θα βοηθήσουν διάφορες  θεματικές όπως

α) της ιστορικής εξέλιξης των ηλεκτρικών μετρήσεων  

β) της εξέλιξης των μηχανών προβολής γ) της ιστορίας των επικοινωνιών και άλλες πολλές. Όλα τα παραπάνω θα δίδονται στους επισκέπτες μαθητές και μη,  μέσω αλληλεπίδρασης με παιγνίδια (ανακαλύπτω τον δολοφόνο με χημεία, ο Σέρλοκ του εργαστηρίου κλπ)  αλλά και με  φύλλα εργασίας, ανάλογα. 

Η πρόταση για την ίδρυση του Μουσείου είχε γίνει από το 2011. Από τότε μέχρι σήμερα αναζητείτο ο χώρος που θα στεγαστεί. Μετά από πολύχρονες προσπάθειες του Υπευθύνου του ΕΚΦΕ και των Συνεργατών του, βρέθηκε ο χώρος, ο οποίος απαιτεί παρεμβάσεις για να γίνει λειτουργικός.  Η αρμοδιότητα αυτή βαρύνει την Δημοτική αρχή και ιδιαίτερα τον κ. Δήμαρχο. 

Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι οι παραπάνω εκδηλώσεις θα βοηθήσουν α) να γνωρίσει η Χανιώτικη κοινωνία την Μουσειακή συλλογή του ΕΚΦΕ Χανίων που μετά από τεράστιες και μακροχρόνιες διέσωσε και αποκατάστησε και β)  να καταλάβουν κάποιοι που φέρουν αντιρρήσεις  την αναγκαιότητα της δημιουργίας του Μουσείου αυτού.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook