Την ώρα που η κυβέρνηση θριαμβολογεί (μεταξύ άλλων) για την επίλυση του ασφαλιστικού, όλοι οι σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με το θέμα όπως ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, προειδοποιούν ότι  «δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το ασφαλιστικό, θα το βρούμε μπροστά μας». Μερικούς μονάχα μήνες μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος που σκοπό (τουλάχιστον στη θεωρία ή στο μυαλό του Κατρούγκαλου αν προτιμάτε) είχε τη «δικαιότερη» κατανομή των ασφαλιστικών εισφορών (ότι κι αν σημαίνει αυτό) η νέα αύξηση τους κρίνεται αναγκαία. Αυτό θα γίνει μέσω της πλασματικής αύξησης των κερδών όλων μας, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται χωρίς να αφαιρεθούν αυτές του προηγούμενου έτους. Τα χρήματα με λίγα λόγια που δίνουμε στον ΟΑΕΕ θα χαρακτηρίζονται κέρδη. Θα δείτε που σύντομα θα ζηλέψει και η εφορία…   

Η μαύρη αλήθεια είναι πως το ασφαλιστικό, το μεγαλύτερο σύγχρονο πρόβλημα είναι μια πονεμένη ιστορία. Για 25 χρόνια, από το 1950 έως το 1975 τα ταμεία υποχρεώνονταν να καταθέτουν τα αποθεματικά τους άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ από το 1975 και μετά έπαιρναν ελάχιστο τόκο κάτι που στέρησε από τα ταμεία τους πολύτιμους πόρους. Η κακοδιαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων (εκτός πραγματικά ελάχιστων εξαιρέσεων) δημιούργησε τεράστια ελλείμματα τα οποία το κράτος έσπευδε να καλύψει. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη την δεκαπενταετία 2000 – 2015 το κράτος έδωσε στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 200 δις ευρώ, σχεδόν τα δύο τρίτα του ελληνικού χρέους. Τα 12 δις που έχασαν τα ταμεία με το PSI καταλαβαίνεται πως είναι σταγόνα στον ωκεανό…

Εδώ ωστόσο το πρόβλημα δεν εστιάζεται στο ύψος των εισφορών που σε σχέση με τις παροχές κάθε άλλο παρά χαμηλές είναι, αλλά στην φοροδιαφυγή. Βλέπετε όλες οι μελέτες συμφωνούν ότι παγκοσμίως, το μεγαλύτερο ποσοστό φοροδιαφυγής οφείλετε σε αυτοαπασχολούμενους και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό 0-9 άτομα). Το «πρόβλημα» της Ελλάδος είναι το μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων αφού αποτελούν το 34% του συνόλου των εργαζομένων, ποσοστό υπερδιπλάσιο του 16% της Ε.Ε.. Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις δεδομένες ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας (μικρές κοινότητες διασκορπισμένες στην ηπειρωτική χώρα, αραιοκατοικημένα νησιά και νησάκια στα πελάγη), κυβέρνηση και θεσμοί αποφασίζουν να μειώσουν το ποσοστό της άλλοτε ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας και χειρουργούν αυτοαπασχολούμενους και μικροεπιχειρηματίες «χωρίς αναισθητικό». 

Το «ζουμερό» στην υπόθεση είναι ότι σε ανύποπτο χρόνο ο ΣΕΒ χαρακτήριζε στο εβδομαδιαίο δελτίο του το υπάρχον μοντέλο αυτοαπασχολούμενου ως αποτυχημένο και σκιαγραφούσε το νέο μοντέλο σαν του ατόμου που μέσω των νέων τεχνολογιών εργάζεται από το σπίτι του για λογαριασμό πολλών εργοδοτών. Επιπλέον, με το επιχείρημα ότι στις ΗΠΑ οι αυτοαπασχολούμενοι είναι μόνο 7%, ενώ στην Ινδία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 87% χαρακτήρισε τον μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων ως δείγμα υπανάπτυξης. Οπότε…   

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operations Gen.Edu.Gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook