Τουλάχιστον 22 μέλη μιας διαβόητης συμμορίας απέδρασαν από φυλακή της Ονδούρας η οποία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού κρατουμένων αυτή την εβδομάδα

Τουλάχιστον 22 μέλη μιας διαβόητης συμμορίας απέδρασαν από φυλακή της Ονδούρας η οποία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού κρατουμένων αυτή την εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν από τη μεταγωγή τους σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, παρά το ότι άνδρες του στρατού έχουν αναλάβει τη φρούρηση των φυλακών, δήλωσε μια αξιωματούχος χθες.

Οι φυλακισμένοι, που κρατούνταν σε ειδική πτέρυγα για τα μέλη της συμμορίας Barrio 18, απέδρασαν από τη φυλακή Μάρκο Αουρέλιο Σότο αργά το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε η Ρόσα Γκουδιέλ, η επικεφαλής του ινστιτούτου σωφρονιστικών καταστημάτων της Ονδούρας.
Ο διευθυντής της φυλακής και αρκετοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε αργία καθώς οι αρχές αναζητούν τους φυγάδες και διεξάγουν έρευνα για την απόδραση, τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια στην Ονδούρα, διευκρίνισε η Γκουδιέλ.
«Οι κρατούμενοι απέδρασαν διότι βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδικασίες για τη μεταγωγή τους σε νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας και δεν ήθελαν να πάνε εκεί», εξήγησε η ίδια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων της Ονδούρας δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο η απόδραση δεν αποκαλύφθηκε παρά μόλις χθες Σάββατο.

Οι αρχές της Ονδούρας μετάγουν φυλακισμένα μέλη των συμμοριών Μπάριο 18 και Mara Salvatrucha σε σωφρονιστικά καταστήματα υψίστης για να τα εμποδίσουν να διατάσσουν ή να συντονίζουν, παρότι βρίσκονται πίσω από τα σίδερα, εκβιασμούς, δολοφονίες και συμφωνίες για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Λίγο πιο βόρεια αλλά πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, η φυλακή Μάρκο Αουρέλιο Σότο θεωρείται ένα από τα σωφρονιστικά καταστήματα με τα μεγαλύτερα προβλήματα υπερπληθυσμού κρατουμένων στην Ονδούρα: οι έγκλειστοι στις εγκαταστάσεις της φθάνουν τους περίπου 17.000, ενώ η φυλακή έχει ονομαστική χωρητικότητα 8.000.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές προχώρησαν στη μεταγωγή περίπου 740 κρατουμένων σε φυλακές υψίστης ασφάλειας. Σχεδιάζεται η μεταγωγή πολλών κρατουμένων από το σωφρονιστικό κατάστημα Μάρκο Αουρέλιο Σότο σε μια νέα φυλακή στο ανατολικό τμήμα της χώρας σύντομα.
Το 2014 η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση των μεγαλύτερων φυλακών της Ονδούρας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook