Τελευταία ενημέρωση 14.59

Για 2η χρονιά το Υπουργείο Περιβάλλοντος απαγορεύει την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων στην μεγαλύτερη παραλία του Ν.Χανίων με τεράστια τουριστική ανάπτυξη στον Δήμο Αποκορώνου

Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος για απαγόρευση της χρήσης παραλιών η οποία συμπεριλαμβάνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία δημοσίευσε την Δευτέρα το Flashnews.gr

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος του οποίου προίσταται ο κ. Γιώργος Σταθάκης, απαγορεύει την απλή χρήση αιγιαλών και παραλιών σε ορισμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων σε ότι αφορά στην Κρήτη συμπεριλαμβάνεται μόνο , ολόκληρος ο κόλπος Αλμυρού, δηλαδή ολόκληρη η τεράστια παραλία από την Γεωργιούπολη μέχρι και την Επισκοπή Ρεθύμνου.

Πρόκειται για την μοναδική ουσιαστική πρόσβαση σε παραλιακό μέτωπο που διαθέτει  ο Δήμος Αποκορώνου με ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και μάλιστα με επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες υψηλού επιπέδου στις οποίες διαμένουν χιλιάδες επισκεπτών.

Και όμως, με την απόφαση αυτή ο Δήμος δεν μπορεί να παραχωρήσει την χρήση της παραλίας στους επιχειρηματίες του τουρισμού για να τοποθετήσουν ομπρελοκαθίσματα!!

Όπως είπε στο Flashnews.gr ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η ίδια απόφαση  υπήρχε και το 2016 και επειδή είναι παράλογο και παντελώς αδύνατο να αφήσουν τους επισκέπτες χωρίς  την στοιχειώδη εξυπηρέτηση, οι επιχειρηματίες τοποθέτησαν ομπρελοκαθίσματα με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τελείως απαράδεκτη την απόφαση, ειδικά σε μιαν περίοδο που ο Δήμος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για ανάπτυξη του τουρισμού, όπως φάνηκε και φέτος με την αύξηση των Γαλάζιων Σημαιών από έξι σε δέκα, στερώντας απο τον Δήμο σημαντικά έσοδα, ενώ παράλληλα με την απόφαση αυτή, ουσιαστικά προκαλούνται σοβαρές δυσχέρειες στην τουριστική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnerws.gr, ο Δήμαρχος Αποκορώνου είναι σε επαφή με το γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος κ.Σταθάκη, προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Η ανακοίνωση του δημάρχου Αποκορώνου

Στο θέμα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης με την παρακάτω ανακοίνωση:

“Στα όρια του Δήμου Αποκορώνου έως και το 2015, βραβεύονταν με έξι (6) «Γαλάζιες Σημαίες» οι παραλίες Κυανή Ακτή, Ξυδά ,Μαϊστράλι, Αλμυριδα, Περαστικός/Pilot Beach, Καβρός/Mythos Palace.

Το 2016 στον δήμο οι γαλάζιες σημαίες έγιναν επτά (7), καθώς βραβεύτηκε επιπλέον η παραλία στον Καβρό (Καβρός /Eliros Mare).

Φέτος, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), δόθηκαν δέκα (10) Γαλάζιες Σημαίες στον δήμο Αποκορώνου, καθώς επιπλέον των προηγούμενων βραβεύτηκαν και οι παραλίες Καβρός/Anemos, Καβρός/Georgioupolis Resort και Περαστικός/Mare Monte.

Πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία, που αποδεικνύει στην πράξη την μεθοδική δουλειά και την προσήλωση στην στήριξη του τουριστικού προϊόντος του Αποκόρωνα. Πλέον απομένουν ελάχιστες ακόμα παραλίες στις οποίες θα μπορούσε να διεκδικηθεί γαλάζια σημαία, κάτι που θα προσπαθήσει να κάνει ο δήμος στα επόμενα χρόνια.

Όπως έχει ξανατονίσει ο δήμαρχος κ. Κουκιανάκης, η απονομή της Γαλάζιας Σημαίας σε παραλίες του Δήμου Αποκορώνου αποτελεί τη καλύτερη εγγύηση ότι οι συγκεκριμένες παραλίες διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είναι τόσο καθαρές ώστε να προσφέρουν στους επισκέπτες ασφάλεια. Οι Γαλάζιες Σημαίες στις παραλίες προσδίδουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως είναι ο Αποκόρωνας συμβάλλοντας σημαντικά στην ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος.

Είναι ξεκάθαρο και αναντίρρητο πως η τουριστική δραστηριότητα στον δήμο Αποκορώνου βρίσκεται σε συνεχή ποιοτική και ποσοτική άνοδο. Σε πλήρη αντίθεση με αυτήν την δυναμική, βρίσκεται η απόφαση για απαγόρευση της χρήσης του αιγιαλού στην Γεωργιούπολη (πλην του εντός οικισμού τμήματος) και στον Καβρό, η οποία είναι και η πιο τουριστική περιοχή του νομού με συνεχή αύξηση των επενδύσεων σε μεγάλες και ποιοτικές μονάδες. Ο δήμος Αποκορώνου βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με το γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Σταθάκη και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί ουσιαστική λύση σε αυτή την απόφαση – τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook