Σε πρόσφατη συνέντευξη ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αντέκρουσε τη δημοσιογραφική διαπίστωση για το ότι τα αλλεπάλληλα μέτρα έχουν γονατίσει τον κόσμο με αποτέλεσμα η κοινωνία να βράζει λέγοντας «είδατε κανέναν να διαμαρτύρεται; Είδατε κανέναν στους δρόμους;». Με τα λόγια αυτά ο πρωθυπουργός ουσιαστικά παραδέχτηκε αυτό που υποψιαζόμασταν όλοι, πως πίσω από τις οργανωμένες και συχνά βίαιες διαμαρτυρίες βρίσκονταν το κόμμα του. Ένα από τα θετικά της παρούσης διακυβέρνησης είναι πως τώρα διαπιστώνουν τη σημασία του λαϊκού λόγου για αυτόν που όσο είναι έξω από τον χορό ξέρει πολλά τραγούδια. Οι δυσκολίες έρχονται όταν κληθεί να τραγουδήσει…

Η έμπρακτη διάψευση της πρωθυπουργικής υπεροψίας έως και κυνισμού είναι ίσως το θετικότερο που μπορούμε να πάρουμε από τις χθεσινές κινητοποιήσεις, καθώς κατά τα λοιπά οι διαπιστώσεις δεν είναι θετικές. Εκτός από τους συνταξιούχους που είναι και δυστυχώς θα συνεχίσουν να είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης, η εικόνα των συνδικάτων παράπεμπε στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Τόσο τα διεκδικούμενα, όσο και ο τρόπος διεκδίκησης τους ήταν ίδιος κι απαράλλακτος με τα όσα συνέβαιναν τις «ηρωικές» εκείνες δεκαετίες. Τι κάλεσμα σε ταξικό πόλεμο, τι γκρέμισμα μνημονίων και αφεντικών, τι γαλέρες και κάτεργα, απ όλα τα «επαναστατικά» καλούδια είχε ο μπαξές. Τι κι αν όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι οι δεύτεροι, μετά τους συνταξιούχους, μεγάλοι χαμένοι της κρίσης είναι οι μικροεπιχειρηματίες που σε πολλές περιπτώσεις έχασαν εκτός από τη δουλειά τους και το σπίτι τους. Τι κι αν όλοι πλέον συμφωνούν ότι μοναδικός τρόπος να ανακάμψουμε οικονομικά είναι να ζωντανέψει ο ιδιωτικός τομέας. Εμείς εχθρούς τα αφεντικά ξέρουμε αυτό και λέμε, απλά τώρα προσθέσαμε και τα μνημόνια…

Την ίδια ώρα στον υπόλοιπο κόσμο κράτη, συνδικάτα και εργοδότες προχωρούν στη συζήτηση για τις παγκόσμιες επιπτώσεις που θα έχει η νέα απειλή του κόσμου της εργασίας: ο αυτοματισμός. Οι εξελίξεις που θα φέρει η μοιραία και αναπόφευκτη κάλυψη θέσεων εργασίας από μηχανές αυτοματισμού και βιομηχανικά ρομπότ προβλέπονται δραματικές, αφού ένα ρομπότ ή ένα σύστημα μπορούν να αντικαταστήσουν δεκάδες εργαζομένων. Η γερμανική τράπεζα Commerzbank  έκοψε τον περασμένο Σεπτέμβριο 10.000 θέσεις εργασίας χάρη στην ψηφιοποίηση και τον  αυτοματισμό. Ο Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν αποχωρίσει από τον Λευκό Οίκο είπε ότι «Ο αυτοματισμός είναι αδυσώπητος και οι ρυθμοί του θα επιταχύνονται… Είδατε τι συνέβη με τις λιανικές πωλήσεις τα Χριστούγεννα. Η Amazon και οι πωλήσεις μέσω του Διαδικτύου σκοτώνουν το παραδοσιακό εμπόριο». Επιχειρηματίες και παγκόσμιοι οργανισμοί συζητούν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποφευχθούν οι εξεγέρσεις, καθώς συμφωνούν πως «ολοένα και θα λιγοστεύουν οι θέσεις εργασίας που δεν θα μπορεί να αναλάβει ένα ρομπότ». Πάλι καλά που οι εφαρμογές τους θα είναι περιορισμένες στον τουρισμό.

*Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operation

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook