Ο Νορβηγός που ομολόγησε ότι είναι ο δράστης των δύο επιθέσεων τον περασμένο μήνα από τις οποίες σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι είναι \”ευγενικός\” στη διάρκεια των ανακρίσεων, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Ο Άσμπιορν Ράτσλιου της αστυνομίας του Όσλο, ο οποίος είναι σύμβουλος της ομάδας που ανακρίνει τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί προσπαθούν να αποσπάσουν \”πληροφορίες\” από τον Μπρέιβικ.

Επομένως, η προσέγγισή τους είναι να τον κάνουν να τους εμπιστευτεί, αντί να τον κάνουν να \”σπάσει\”.

\”Είναι πολύ ευγενικός και λέει ότι θα εξηγήσει με λεπτομέρειες τις πράξεις του,\” δήλωσε ο Ράτσλιου στην εφημερίδα του Όσλο Dagbladet.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μπρέιβικ βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση και μπορεί να καταθέτει επί ώρες. Η τελευταία φορά που κατέθεσε ήταν χθες Τετάρτη. Ο Ράτσλιου δήλωσε ότι ο Μπρέιβικ είπε στην αστυνομία ότι \”έτρεμε\” την ημέρα των επιθέσεων, αλλά ότι είχε \”στόχο και ότι τις σχεδίαζε επί σειρά ετών.\”

Ο δικηγόρος του Μπρέιβικ, Γκέιρ Λίπσταντ, δήλωσε στο δίκτυο NRK ότι ο πελάτης του χθες Τετάρτη συναντήθηκε για πρώτη φορά με δύο διορισμένους από το δικαστήριο ψυχιάτρους.

\”Είπε (ο Μπρέιβικ) ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί τους επί του παρόντος,\” δήλωσε μετά τη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας χθες Τετάρτη ο Λίπσταντ και πρόσθεσε ότι συμφώνησαν σε \”τέσσερις με πέντε ακόμη συναντήσεις\”.

Ο Μπρέιβικ τέθηκε υπό κράτηση στις 25 Ιουλίου. Ομολόγησε ότι παγίδευσε με εκρηκτικά αυτοκίνητο στο Όσλο από την έκρηξη του οποίου σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και στη συνέχεια πραγματοποίησε επίθεση σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στο νησί Ουτόγια, από την οποία σκοτώθηκαν 69 άνθρωποι.

Το δικαστήριο ζήτησε την ψυχιατρική εξέτασή του, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκε κάποια βιντεοκάμερα που να συνδέεται με τον Μπράιβικ. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Μπρέιβικ ενδεχομένως να βιντεοσκοπούσε ή να φωτογράφιζε την επίθεση στο Ουτόγια.

Σήμερα η αστυνομία άνοιξε γραμμή επικοινωνίας για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο Όσλο, ακόμη και για όσους βρίσκονταν κοντά στον τόπο της έκρηξης. Η γραμμή θα λειτουργεί μέχρι τις 19 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook