H Πρόταση Εθνικής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, περιέχει 30 κωδικοποιημένες  προτάσεις, για την έξοδο της χώρας από την κρίση. 

Συμφωνούμε καταρχήν στο πλαίσιο που τίθεται μ’ αυτές τις προτάσεις, παρόλο που θα μπορούσαν να προστεθούν και πολλές άλλες. Όμως, είναι γεγονός ότι αρκετές από τις προτάσεις αυτές, θεσμοθετήθηκαν και δρομολογήθηκαν εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από την κυβέρνηση Παπανδρέου την περίοδο 2009-2011, ανεξάρτητα αν κάποιες απ’ αυτές ακυρώθηκαν ή γίνονται προσπάθειες ακόμα και σήμερα να ακυρωθούν στην πράξη. 

Και γίνομαι σαφής: 

Ήταν εκείνη η κυβέρνηση, που πολλοί λοιδορούσαν, η οποία: 
–    Θεσμοθέτησε όλες οι δαπάνες του Δημοσίου να γίνονται με διαφάνεια μέσω της Διάυγειας
–    Έβαλε τέλος στο πάρτι με τα φάρμακα, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μόνο με αυτή την μεταρρύθμιση, εξοικονομήσαμε τουλάχιστον 2,5 δις ετησίως – έναν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ. Και μέχρι τότε ποιός τα πλήρωνε αυτά; Δυστυχώς, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο συνταξιούχος και ο κάθε φορολογούμενος. 
–    Υλοποίησε την ηλεκτρονική απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και θεσμοθέτησε την ενιαία αρχή πληρωμών, για να ξέρει το κράτος πόσους και ποιους πληρώνει. 
–    Καθιέρωσε τον θεσμό του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος.
–    Θεσμοθέτησε την Αρχή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος.
–    Κατήργησε το τραπεζικό απόρρητο, έναντι των ελεγκτικών αρχών.
–    Άνοιξε τα κλειστά επαγγέλματα για τη νέα γενιά.
–    Θέσπισε να γίνεται ηλεκτρονική και δημόσια κοινωνική διαβούλευση πριν από κάθε νομοσχέδιο, υποχρεωτικά, ώστε να σταματήσουμε να νομοθετούμε «στα κρυφά».
–    Ήθελε να γίνεται κάθε πρόσληψη σε θέση ευθύνης αξιοκρατικά, μέσω ανοιχτής διαδικασίας από το opengov (την ανοιχτή διακυβέρνηση), ώστε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται το κράτος ως λάφυρο της κάθε κυβέρνησης. Και πλήθος άλλες σοβαρές μεταρρυθμίσεις… 

Και από τότε που έφυγε εκείνη η κυβέρνηση, συζητάει μία ολόκληρη χώρα για τα πάντα, εκτός από το πως θα αλλάξουμε και πως θα κάνουμε καμια μεταρρύθμιση για να αλλάξει η Ελλάδα, να παράξει πλούτο και να σταθεί στα πόδια της. 
Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας είναι αυτό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Ετήσιο κόστος καθαρισμού προ Διαύγειας 2 εκατομμύρια ευρώ. Ετήσιο κόστος καθαρισμού μετά τη Διαύγεια: 600 χιλιάδες. 
Άρα, λοιπόν, τα λεφτά υπήρχαν αλλά και υπάρχουν, αν φτιάξουμε ένα σωστό, ένα λειτουργικό κράτος. Αυτό το απλό, δηλαδή, που λέει και η πρόταση του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών. Αυτά τα απλά, έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009-2011, και μάλιστα τα θεσμοθέτησε όλα πριν την υπογραφή του 1ου Μνημονίου. Που σημαίνει πολύ απλά, ότι δεν χρειάστηκε να μας τα επιβάλλουν οι δανειστές, αλλά ήταν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε μόνοι μας. 

Γι’ αυτό λοιπόν, μπορούμε ως Έλληνες, ως Ελλάδα να πετύχουμε πολλά. Αρκεί να συνεργαστούμε. Αρκεί να θεωρήσουμε το στόχο μιας εθνικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης ως πατριωτικό στόχο. 

Είναι γεγονός ότι άλλες χώρες, που μπήκαν σε επιτήρηση και προγράμματα δανεισμών, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχουν ήδη απαλλαγεί από τα μνημόνια με πολιτική συνεννόηση, κοινό σχεδιασμό και συντονισμένη πολιτική δράση.

Το ελληνικό πρόβλημα είναι πρωτίστως, πρόβλημα λειτουργίας της Δημοκρατίας και των θεσμών. Αν δεν αλλάξουμε τα πάντα, διοίκηση, αυτοδιοίκηση, παραγωγικό μοντέλο, πολιτικό σύστημα, δεν πάμε πουθενά. Γι’ αυτό και μιλάμε για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Την ανάγκη δημοκρατικών, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Την ανάγκη της εκ βάθρων Αλλαγής της χώρας, ενάντια στο λαϊκισμό, στα εύκολα λόγια, τα ψέμματα, τους μύθους, τη συνωμοσιολογία και τις κατασκευασμένες ειδήσεις. 

Η ανασυγκρότηση και ο μετασχηματισμός του παραγωγικού συστήματος της Ελλάδας προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της αειφορίας είναι επιβεβλημένη. Η αξιοποίηση της έρευνας και της τεχνολογίας, η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα, μέσω ρυθμίσεων για μείωση του κόστους παραγωγής στον αγρότη, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των θεσμών, του πολιτικού συστήματος, η αλλαγή του Συντάγματος προς την κατεύθυνση αυτή, η εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η επιβολή κανόνων διαφάνειας για όλους, είναι μερικά από τα μέτρα που απαιτούνται για να μπορούμε να μιλάμε για ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης. 
Συνάμα, οι συνέργειες και συνεργασίες με άλλες χώρες της Ευρώπης και παγκοσμίως, θα δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης, απαραίτητο για τις πολυδιάστατες συμπράξεις και επενδύσεις σε τομείς όπως οι υποδομές, η ενέργεια, οι μεταφορές, η τεχνολογία, το εμπόριο, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. 

Κάτι που αποτελεί στρατηγική επιλογή του Κίνηματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και του Γιώργου Παπανδρέου, που είναι και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και το προωθεί σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται διεθνώς. 
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα πρέπει να μεμψιμοιρούμε. Εμείς οι νέοι μπορούμε να πάρουμε τις εξελίξεις στα χέρια μας και να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο αυτής της χώρας. 

Το οφείλουμε πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς μας, και επίσης στις επόμενες από εμάς γενιές. 
Δεν μπορούμε να μην πετύχουμε. Θα πετύχουμε. 
Ελάτε να συννενοηθούμε. Ελάτε να κάνουμε τα αυτονόητα, πράξη. 

Χρήστος Εμμ.Στρατάκης
Συντονιστής της ΝΕ Ηρακλείου 
του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook