Για «πολύ σκληρά μέτρα για το 2012-2013» στο πλαίσιο του νέου προγράμματος λιτότητας το οποίο επεξεργάζεται η ιταλική κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία έναν χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, προετοιμάζει το Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Τζ.Τρεμόντι.

Το πρόγραμμα λιτότητας, που θα εγκριθεί μέχρι τις 18 Αυγούστου, βασίζεται σε γνωστές για την Ελλάδα μνημονιακές συνταγές και περιλαμβάνει περικοπές επιδομάτων και συντάξεων, εισφορές αλληλεγγύης, ιδιωτικοποιήσεις και ελαστικοποίηση της εργασίας.

Στις «προχωρημένες» -ενδεικτικές του πανικού- ιδέες για αύξηση της παραγωγικότητας η συγκέντρωση των θρησκευτικών εορτών τις Κυριακές.

«Αντίδραση πανικού» χαρακτηρίζουν τα νέα μέτρα αναλυτές του Reuters, τονίζοντας ότι το μόνο που δεν χρειάζεται η Ιταλία είναι λιτότητα.

«Οφείλουμε να υποδιπλασιάσουμε σχεδόν το έλλειμμα που θα έχουμε αυτό το έτος και θα φθάσει το 3,8% -3,9%», εξήγησε ο Τζούλιο Τρεμόντι, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για τις υποθέσεις εργασίας επί των οποίων εργάζεται η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος λιτότητας το οποίο θα εγκριθεί μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι, αναφέρει το in.gr, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση «θα επέμβει για την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων (μέσα μεταφοράς, ηλεκτροδότηση, απορρίμματα)» και αναφέρθηκε στην ιδέα της συγκέντρωσης των θρησκευτικών γιορτών τις Κυριακές για να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Ανακοίνωσε περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων, χωρίς λεπτομερή στοιχεία, και αναφέρθηκε αορίστως στην περικοπή των δαπανών λειτουργίας του κράτους (βουλευτικοί μισθοί, αριθμός περιφερειών).

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου για να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνεται επίσης στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ σε ό,τι αφορά τον τομέα της αύξησης των εισπράξεων δεν απέκλεισε την επιβολή «εισφορών αλληλεγγύης».

Μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας, ακόμη και για τους πλουσιότερους των Ιταλών, οι οποίοι ευνοούνται από το σημερινό φορολογικό σύστημα.

Η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση των φόρων επί των χρηματοπιστωτικών κερδών μέχρι και 20%, δήλωσε ακόμη ενώπιον του κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

«Όλοι οι τίτλοι, πέραν των κρατικών, θα φορολογηθούν με 12,5 έως 20%», διευκρίνισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Reuters: αντιδράσεις πανικού τα νέα μέτρα

«Αντίδραση πανικού» χαρακτηρίζεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η αναγγελία σκληρότερων των προβλεπόμενων μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στην ανάλυση σημειώνεται ότι η ιταλική οικονομία υποφέρει από χρόνια στασιμότητα, καθώς ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία 10 χρόνια δεν ξεπέρασε το 0,3%.

 Ακόμα και πριν από τη σημερινή ανακοίνωση των νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο τοποθετείται στο 0,3%, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αρνητικός την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

«Η τελευταία δέσμη μέτρων της ιταλικής κυβέρνησης αναμφίβολα θα πλήξει την οικονομία καθώς η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί σημαντικά» εκτιμά ο αναλυτής της Barclays στη Ρώμη Φάμπιο Φόις.

«Για να απαντήσει σε όσα ζητά η ΕΚΤ ο ιταλός υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει μέτρα ύψους 20 δισ. ευρώ που θα πλήξουν τους φορολογούμενους» αναφέρει το Reuters.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ έστειλε επιστολή που αποκάλυψε αργότερα η Corriere della Sera ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας.

Κι όμως, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα κυμανθεί αυτή τη χρονιά στο 3,9% του ΑΕΠ το οποίο δεν αποτελεί ασφαλώς «επίπεδο συναγερμού».

Το χρέος βέβαια παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα (1,8 τρισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη, 120% του ΑΕΠ) όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η συνταγή λιτότητας είναι το κατάλληλο φάρμακο. «Μόνο αν η χώρα αποφεύγει τη λιτότητα και λάβει μέτρα ανάπτυξης θα μπορέσει να περιορίσει το δανεισμό σε διαχειρίσιμα επίπεδα» καταλήγει το Reuters.

Μπόσι: η ΕΚΤ προσπαθεί να ανατρέψει τον Μπερλουσκόνι

Εντωμεταξύ πυρά κατά της ΕΚΤ εξαπολύει ο βασικός κυβερνητικός εταίρος στη συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ουμπέρτο Μπόσι.

Ο κ. Μπόσι κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ιταλίας με την επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ζητώντας την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων και την περιστολή των κρατικών δαπανών.

Ο Ουμπέρτο Μπόσι, επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε ότι η επιστολή -την οποία η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι έλαβε αλλά μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει-, μοιάζει να έχει πολιτικά κίνητρα.

«Φοβάμαι ότι η επιστολή αυτή συντάχτηκε στη Ρώμη», είπε. «Φοβάμαι ότι υπάρχει μια απόπειρα να ανατραπεί η κυβέρνηση».

Ο Μπόσι με την δήλωση αυτή μοιάζει να αναφέρεται στον Μάριο Ντράγκι, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας ο οποίος θα διαδεχθεί τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ αργότερα φέτος και προηγουμένως φερόταν να είναι ο επικρατέστερος επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών.

«Ο Ντράγκι, αντί να βρίσκεται στην Ευρώπη, είναι πάντοτε στη Ρώμη», είπε ο Μπόσι.