Δημοσίευμα της εφημερίδας Miliyet που επικαλείτει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει οτι η Ελλάδα δημιουργεί προπαγάνδα όσο αφορά την τουρκική άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ που διεξάγεται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η εφημερίδα παρουσιάζει επιστολή του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκου Λουκάκη στις χώρες που έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την τελική φάση της τουρκικής άσκησης ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ (DENIZ GORDU). 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Έλληνας πρέσβης καλεί τις χώρες του ΝΑΤΟ να μην στείλουν εκπροσώπους τους, καθώς “η άσκηση η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου. Το γεγονός αυτό, πέραν το ότι παραβιάζει την Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων”.

Οι δύο εφημερίδες αναφέρουν οτι οι Ελλάδα δημιουργεί προπαγάνδα για να αποθαρρύνει τους εκπροσωπους των άλλων χωρών να παρακολουθήσουν την άσκηση.

Πάντως πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνουν στο OnAlert οτι ο πρέσβης έστειλε την επιστολή στους ομολόγους του των άλλων χωρών στην Τουρκία και οτι γίνονται ενέργειες όσο αφορά την στάση που επιμένει και διατηρεί η Τουρκία στο Αιγαίο, συγκεκριμένα μετα απο τη σωρεία παραβιάσεων αυτη την βδομάδα, που ξεπερνάνε τις 200. 

Σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν 44 τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός οτι το μεσημέρι της Δευτέρας δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προχώρησαν σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου. Οι πυραυλάκατοι συμμετείχαν στην τουρκική άσκηση και παρέμειναν στην περιοχή επί περίπου 20 λεπτά.

Από ελληνικής πλευράς, στη συγκεκριμένη περιοχή περιπολούσε παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και παρακολουθούσε συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Παράλληλα μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου.

"Το περιστατικό παραβίασης ελληνικών χωρικών υδάτων από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Αγαθονησίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου. Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών" ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ. 

Πηγή: onalert.gr