Παρέμβαση Δημάρχου Πλατανιά στο Υπ.Οικονομικών και στην ΚΕΔΕ για τις ατέλειες της ΚΥΑ για την παραχώρηση των παραλιών 

Την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα διορθωτικές ρυθμίσεις από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (Γ.Γ.Δ.Π.), οι οποίες θα «θεραπεύουν» τις ασάφειες, τις ατέλειες και λαθη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) – που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή – και αφορούσε την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους, έθιξε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη 18/5/2017 στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρει στην οικονομική λειτουργία και στη χρηματοδότηση των Δήμων η ψήφιση από την Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2018 -2021, το ζήτημα της φορολόγησης των εξόδων κίνησης των προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, η μερική εξόφληση οφειλών δημοτών προς Δήμους και ΔΟΥ, κ.α.

Για το θέμα της διαχείρισης των παραλιών, ο Δήμαρχος Πλατανιά, επισκέφθηκε, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, το Υπουργείο Οικονομικών όπου είχε συνεργασία με στελέχη της Γενικής Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και στα οποία τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν στη διαχείριση παραλιών σε αρκετούς Δήμους, από την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της μίσθωσης του παλαιού αιγιαλού ( όπου και πρότεινε συγκεκριμένο τρόπο για την επίλυση του πολύ σημαντικού δημιουργηθέντος θέματος) , των ασφυκτικών προθεσμιών ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους δήμους σε τρίτους, στο εξαιρετικό υψηλό – έως απαγορευτικό για τις δημοτικές επιχειρήσεις – αντάλλαγμα που θέτει για κάθε Δήμο ή Δημοτική Επιχείρηση που διαχειρίζεται τις παραλίες, η νέα ΚΥΑ (ορίζεται σε ποσοστό 30% επί των ακαθαρίστων εσόδων) το οποίο λαμβάνει το Δημόσιο, κ.α. 

Παράλληλα ο κ. Μαλανδράκης πρότεινε μια σειρά από νομοτεχνικές βελτιώσεις στη βάση των προτάσεων που είχε ήδη – εδώ και καιρό – καταθέσει τόσο ο ίδιος όσο και η ΠΕΔ Κρήτης αναφορικά με την ΚΥΑ για την παραχώρηση των παραλιών. Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα, ο Δήμαρχος Πλατανιά ενημέρωσε διεξοδικά και τους βουλευτές του Ν. Χανίων.

Συνεργασία με Γ.Γ. Υπ. Εσωτερικών

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα ο Δήμαρχος Πλατανιά είχε συνεργασία με τον ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) κ. Κώστα Πουλάκη με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις προωθούμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, το ζήτημα της χρηματοδότησης των Δήμων για τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση των παιδικών χαρών ενώ τέλος ο κ. Μαλανδράκης ζήτησε να ενημερωθεί – σε συνέχεια της πρότασης που είχε ο ίδιος υποβάλλει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ήδη από τον Ιούλιο του 2016, με το υπ αριθμ.11094/1-7-16 έγγραφο του , με το οποίο ζητούσε να υπάρξει  τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, για την τέλεση των πολιτικών γάμων στα πλαίσια του κατατεθέντος , από τότε, πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Κος Πουλάκης του έκανε γνωστό ότι η ηγεσία του ΥΠΕΣ έχει υιοθετήσει τις προτάσεις, που τόσο ο ίδιος ο Δήμαρχος Πλατανιά όσο και ο Δήμαρχος Θεσ/νικης κ. Γ. Μπουτάρης, είχαν καταθέσει και πως αυτές έχουν συμπεριληφθεί στο προωθούμενο τελικό σχέδιο νόμου που βρίσκεται για έλεγχο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Για την ιστορία, αξίζει να επισημανθεί πως η νομοθετική πρόταση του Δημάρχου Πλατανιά για την τέλεση των πολιτικών γάμων – όπως είχε υποβληθεί στην ηγεσία του ΥΠΕΣ αλλά και στο πλαίσιο της διαβούλευσης στο opengov.gr – προέβλεπε πως:

«Σε κάθε Δήμο ο Δήμαρχος ορίζει με πάγια πράξη του, μία ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και το ωράριο που θα τηρείται για την τέλεση των πολιτικών γάμων για τους οποίους υποβλήθηκαν σχετικές αιτήσεις μέχρι και την προηγούμενη ημέρα. Επίσης, με την ίδια πράξη του ο Δήμαρχος δύναται να ορίσει την τέλεση των πολιτικών γάμων σε περισσότερα του ενός δημοτικά κτίρια ή και σε εξωτερικούς κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook