Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017  πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ του Υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και του Δημάρχου Αμαρίου Παντελή Μουρτζανού.   

Κατά την συνάντηση, έγινε εκτενής ενημέρωση  του κ. Υπουργού  από τον Δήμαρχο για τα ανοιχτά θέματα του Δήμου, την οικονομική του κατάσταση, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θέματα λειτουργίας, καθώς και για τις δυνατότητες χρηματοδότησης του δήμου από τα Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου.      

Ζητήθηκε, η οικονομική ενίσχυση του δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών που  προκλήθηκαν στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της χειμερινής περιόδου. 

Παρουσιάστηκε, ως  επιτακτική ανάγκη, η προμήθεια ενός καινούργιου  απορριμματοφόρου οχήματος, καθότι το υφιστάμενο όχημα του δήμου δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στοιχειωδώς, λόγω παλαιότητας και τονίστηκε ο κίνδυνος που διατρέχουν οι εργαζόμενοι από τις  συνεχείς βλάβες, οι οποίες το καθιστούν και  ασύμφορο.   

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την διάθεση του, να εξετάσει όλες τις δυνατότητες συνδρομής του Υπουργείου στην επίλυση των προβλημάτων  του Δήμου, αλλά και να βοηθήσει  στην εξασφάλιση χρηματοδότησης αγοράς απορριμματοφόρου οχήματος.

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση τρόπων στήριξης των ορεινών δήμων, στους οποίους ανήκει και ο δήμος Αμαρίου αναφέροντας  μία από τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, για τη δημιουργία μητρώου μικρών ορεινών δήμων, που υπολείπονται σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με σκοπό την κάλυψη των εν λόγω αναγκών, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε προαναγγελθεί για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για το 2017, στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους. 

Επίσης ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε τον κ. Μουρτζανό για το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού, που είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, αλλά και αντίστοιχες επενδύσεις όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες εξασφαλίζουν τον ενεργειακό συμψηφισμό με την κατανάλωση ενέργειας, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των Δήμων που προκύπτει από τις ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, Ο δήμαρχος Αμαρίου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δέσμευση του κ.  Υπουργού ότι θα βοηθήσει στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του. Αμέσως δε μετά την επιστροφή του, έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να προχωρήσουν άμεσα  σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ενεργειακής αναβάθμισης των δικτύων  δημοτικού οδοφωτισμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook