Χόρεψαν ποντιακό χορό μέσα στην εκκλησία του χωριού

Η Μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου τιμάται σήμερα, 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής Ελλήνων και αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Στα Ανώγεια όπως βλέπουμε στο βίντεο που δημοσίευσε ο παπάς Ανδρέας – Χαράλαμπος Κεφαλογιάννης, σέβονται και τίμησαν αυτή την ημέρα χορεύοντας μέσα στον Ιερό Ναό του χωριού,αναφέροντας στο μήνυμα του χαρακτηριστικά “Εμείς στα Ανώγεια φιλοξενούμε και αγκαλιάζουμε τον Πόντο και προσευχόμαστε από κοινού στις άγιες εικόνες δεχόμενοι με ταπεινότητα τη δύναμη των Αχράντων Μυστηρίων.”

Δεν αλλοτριωνόμαστε από τις Σειρήνες της κακής Παγκοσμιοποίησης που στόχο έχει τη λήθη της ιστορίας των λαών.

Ολόκληρο το μήνυμα του παπά Ανδρέα Κεφαλογιάννη

Μνημονεύουμε, σεβόμαστε, τιμάμε τους αδερφούς μας Πόντιους και τη σημερινή ημέρα, 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των Ελλήνων αδερφών μας. Οι 353.000 Έλληνες νεκροί, το εκλεκτό αυτό τμήμα του Ελληνισμού που βίωνε τα χρόνια του στη Βόρεια Μικρά Ασία, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, δέχτηκε στις 19 Μαΐου 1919 το μένος του Μουσταφά Κεμάλ και την πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Σύμμαχοι καθοδηγητές των στρατευμάτων του Κεμάλ οι Γερμανοί και οι σοβιετικοί. 

Για ακόμη μία φορά στην ιστορία καταγράφεται η διάθεση κατατρεγμού των Ελλήνων από συμμαχίες που στοχεύουν στον αμαυρισμό μας, στον ενταφιασμό του πολιτισμού μας, της θρησκείας μας και της αξιοσύνης μας. Ας γνωρίζουμε και ας θυμόμαστε πάντα πως οι Πόντιοι κατατρεγμένοι φτάσανε στην Ελλάδα Πατρίδα και στάθηκαν ικανοί υποστηριχτές του τόπου τούτου τόσο με τις γνώσεις τους όσο και με την εργατικότητα τους, την επιστημοσύνη τους και την φιλοπατρία η οποία ήταν ικανή να προσφέρει στις πολιτικές και όχι μόνο αλλά και στις πληθυσμιακές ισορροπίες κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα.

Εμείς ως Κρήτες στηρίζουμε τα αδέρφια μας τους Πόντιους αναγνωρίζοντας τη ναυτική εκστρατεία του Νικηφόρου Φωκά, στην Κρήτη στα 960, 961 για την εκδίωξη των Σαρακηνών Αράβων από τη μεγαλόνησο, εκστρατεία που ήταν και η αφετηρία των σχέσεων Κρητών και Ποντίων στη συνέχεια της οποίας υπήρξε η μεγάλη μετανάστευση Ποντίων στη Μεγαλόνησο ώστε να επανδρωθεί η Κρήτη με Χριστιανικό πληθυσμό, ύστερα από τον εξισλαμισμό που είχε επιβληθεί από τους κατακτητές. 

Συνυπήρξαμε και συνυπάρχουμε αρμονικά με τους αδερφούς μας Πόντιους και αλληλο-αναγνωρίζουμε την ομόνοια μεταξύ μας, με στόχο τη διατήρηση του υψηλού ορθόδοξου φρονήματος μας, ως έλληνες ορθόδοξοι, πιστοί και με κοινή αδερφική πορεία. Δεν ξεχνάμε, δεν λησμονούμε, δεν αλλοτριωνόμαστε από τις Σειρήνες της κακής Παγκοσμιοποίησης που στόχο έχει τη λήθη της ιστορίας των λαών. 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook