Στη γάτα μας μπορεί να αρέσει να πλατσουρίζει το μπολ ή να πίνει νερό κατευθείαν από τη βρύση ή να το «χαζεύει», αλλά έχει λόγους που δεν θα κάνει μια βουτιά και θα αντισταθεί σε ένα μπάνιο.

Οι γάτες έχουν αναπτύξει μια φήμη ότι φοβούνται το νερό, αλλά τι πραγματικά τις κάνει να το μισούν; Το ερώτημα βάζει το Mother Nature Network, το οποίο επιχειρεί μέσα από έρευνες και ειδικούς στη συμπεριφορά κατοικίδιων να εξηγήσει γιατί οι γάτες απεχθάνονται το κολύμπι και έχουν αναπτύξει μια περίπλοκη σχέση με το H2O.

Οπως επισημαίνει, υπάρχουν ορισμένες φυλές που πάνε για μια περιστασιακή βουτιά και αναφέρει τη γάτα Βαν της Τουρκίας, η οποία αποκαλείται και «γάτα κολυμβητής». Ομως, ο μέσος όρος των γατών δεν έχει κανένα συμφέρον να κάνει μπάνιο, γράφει η ιστοσελίδα, καθώς υπάρχει μια σειρά από λόγους.

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την εξέλιξη του είδους. Οι άγριες γάτες σε ζεστά κλίματα μπορεί να απολαύσουν μια περιστασιακή βουτιά για να δροσιστούν, ωστόσο οι κατοικίδιες δεν θεωρούν το μπάνιο απαραίτητο για την επιβίωσή τους.

Οι γάτες παρότι ζουν με τον άνθρωπο για χιλιάδες χρόνια, εξακολουθούν να διατηρούν τα ίδια ένστικτα με τους προγόνους τους και είναι μόνο «ημι-εξημερωμένα», σύμφωνα με μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών. Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες βρίσκονται πάντα στην επιφυλακή για ενδεχόμενο κίνδυνο και θέλουν να παραμένουν σε καλή κατάσταση για κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί να δώσουν μάχη ή απλώς να σηκωθούν και να φύγουν. Μια υγρή γούνα θέτει σε κίνδυνο την ευελιξία τους και τις καθιστούν ευάλωτες σε επιθέσεις.

Ένας άλλος λόγος που οι γάτες μπορεί να μην ενδιαφέρονται για το νερό είναι είτε γιατί έχουν αρνητικές εμπειρίες είτε δεν έχουν αποκτήσει εμπειρία μ΄ αυτό. Ακόμη, μπορεί να αποφεύγουν το νερό, γιατί είναι πλάσματα που τους αρέσει η συνήθεια και δεν απολαμβάνουν τις εκπλήξεις. Αν αναγκάσει κάποιος μια γάτα να μπει στο νερό, κατά πάσα πιθανότητα θα απαντήσει με επίθεση αλλά και θα είναι επιφυλακτική μαζί του.

Επιπλέον, το βρέξιμο τις στενοχωρεί και είναι δυσάρεστο για αυτές και για διάφορους άλλους λόγους: Ξοδεύουν σχεδόν το ήμισυ του χρόνου τους στην καθαριότητα. Επίσης, φέρουν πολλούς αδένες μυρωδιάς που παράγουν φερομόνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία τους. Ετσι, ένα μπάνιο με αρωματικά, τις επηρεάζει. Ακόμη, μία υγρή γούνα τις κάνει να κρυώνουν, να νιώθουν άβολα αλλά και να δυσκολεύονται να κινηθούν.

Ομως, θα παρατηρήσετε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που θα κοιτάξουν με προσοχή το τρεχούμενο νερό στον νιπτήρα ή στην μπανιέρα. Σίγουρα, δεν ετοιμάζονται να κολυμπήσουν. Απλώς για τους γούνινους φίλους μας, το ενδιαφέρον δεν έχει το νερό αλλά το πώς κινείται, γιατί θεωρούν ότι κάπου εκεί μέσα βρίσκεται κάποιο θήραμα, για να το τσακίσουν!

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook