Στην εσωτερική αγορά θα στραφεί η Κύπρος προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της για αναχρηματοδότηση του χρέους, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας., δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας. Διεμήνυσε ακόμη ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εξέφρασε τη διαφωνία του για το σκεπτικό της τελευταίας υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας.

«Στην προσπάθεια ανατροφοδότησης των αναγκών μας, πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και για το υπόλοιπο που θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, εάν υπολογίσουμε και τα επιπλέον έσοδα και εξοικονομήσεις που θα εισρέουν ή που θα συνυπολογίζονται στα δημόσια οικονομικά, μπορούμε να το εξασφαλίσουμε με τη δημοσιονομική εξυγίανση, για την οποία προσπαθούμε να πείσουμε», ανέφερε ο κ. Καζαμίας.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας, δεδομένου ότι θα εγκριθούν από τη Βουλή τα προταθέντα από την κυβέρνηση μέτρα. Όπως διευκρίνισε, από τα μέτρα θα προκύψουν επιπλέον έσοδα και εξοικονομήσεις συνολικού ποσού 125 εκατ. έως 150 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011 και μέχρι 600 εκατ. ευρώ το 2012. Πρόσθεσε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του ελλείμματος για φέτος στο 5,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012, με προοπτική για μηδενικό έλλειμμα το 2013.

Σημειώνεται, όμως όπως αναφέρει το protothema.gr, ότι την Τετάρτη ο κ. Καζαμίας είπε ότι με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος μεταξύ 4% και 4,5% του ΑΕΠ. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών απέδωσε την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος στις καταστροφές από την έκρηξη στο Μαρί, και γι\’ αυτό θα καταβληθεί, όπως ανέφερε, προσπάθεια να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερωτηθείς τι θα γίνει, αφού \’\’έχουν κλείσει οι πόρτες\’\’ στο εξωτερικό για δανεισμό της κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καζαμίας απάντησε ότι η προσπάθεια είναι να πεισθούν οι ξένοι επενδυτές ότι αλλάζουν προς το καλύτερο τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και η γενικότερη κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, και ότι η κυβέρνηση θα κάνει τους υπολογισμούς της.

«Θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε εκείνες τις πόρτες, εάν μπορούμε να τις επανανοίξουμε, με όρους τους οποίους να θεωρούμε εμείς ως ικανοποιητικούς, αλλά θα επιδιώξω και για την ντόπια αγορά, γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζεται το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Υπήρχαν και πόρτες τις οποίες δεν χρησιμοποιήσαμε, που είναι δίπλα από εκείνες που έκλεισαν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook