Η πολυετής \”μάχη\” στους πρόποδες των Αστερουσίων για το ποια περιοχή διατηρεί την πολιτική, οικονομική και κοινωνική πρωτοκαθεδρία μεταφέρθηκε πλέον και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Χάρακας και Τεφέλι \”απέναντι\” στον Πύργο που, μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου της περιοχής, διεκδικεί την αναβάθμιση του σχολείου με τη δημιουργία δύο νέων σχολικών αιθουσών.

Η υποψία και μόνο ότι αυτό το έργο μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε απόφαση για μεταφορά των σχολικών μονάδων από το Χάρακα και το Τεφέλι στον Πύργο προκάλεσε την έκρηξη των κατοίκων των δύο πρώτων περιοχών που υποστηρίζουν ότι η δημοτική Αρχή με αφορμή τον εκπαιδευτικό \”Καλλικράτη\” επεξεργάζεται σχέδιο συγχώνευσης των γυμνασίων που λειτουργούν στις τρεις περιοχές με έδρα όμως τον Πύργο.

«Η κατασκευή νέων έργων είναι κάτι θετικό. Όμως, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το πώς επενδύονται χρήματα, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για το σχολείο του Πύργου. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι μεθοδεύεται η συγχώνευση καταρχάς όλων των γυμνασίων στον Πύργο με τη σταδιακή αναβάθμιση του εκεί κτηρίου», υποστήριξε στη \”Ν.Κ.\” ο Στέλιος Σκανδαλάκης, κάτοικος Χάρακα.

Χθες το μεσημέρι εξαγριωμένοι κάτοικοι προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου Αστερουσίων-Αρχανών στα Πεζά, ζητώντας από το δήμαρχο Ρούσσο Κυπριωτάκη εξηγήσεις για το θέμα της ανάθεσης μελέτης για την κατασκευή δύο νέων σχολικών αιθουσών στον Πύργο, το οποίο επρόκειτο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Πάνε εκ του πονηρού να αναβαθμίσουν το σχολείο στον Πύργο, ώστε σταδιακά αν υποβαθμιστούν τα άλλα σχολεία με στόχο κάποια στιγμή να καταργηθούν», προσθέτει ο ιερέας του Τεφελίου, πατήρ Γεώργιος Μπρίμνης, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της χθεσινής δυναμικής κινητοποίησης.

Ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων έσπευσε από την πρώτη στιγμή να καθησυχάσει τους φόβους των κατοίκων από το Χάρακα και το Τεφέλι, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την ένταση που έχει προκληθεί, για την οποία ο ίδιος εντοπίζει τα αίτια στη διαχρονική κόντρα ανάμεσα στο Χάρακα και τον Πύργο.

Καχυποψία

«Διαπιστώνω τον τελευταίο καιρό ότι οι συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες διακατέχονται από τέτοια καχυποψία που, όσο κι αν διαβεβαιώσω – είτε εγώ είτε οποιοσδήποτε άλλος – ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν σχολεία, δε θα καθησυχαστούν. Η παιδεία πρέπει να υπερβαίνει τις όποιες τοπικιστικές αντιλήψεις», εξηγεί ο κ. Κυπριωτάκης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χάρακα, που συμμετείχε στην κινητοποίηση της κατάληψης, επιμένει ότι στόχος της δημοτικής Αρχής είναι η ενίσχυση του Γυμνασίου στον Πύργο με ταυτόχρονη αποδυνάμωση του Γυμνασίου στον Πύργο, αλλά και με ταυτόχρονη αποδυνάμωση των σχολείων στις άλλες περιοχές. «Οι δύο νέες σχολικές αίθουσες θα δημιουργηθούν στον Πύργο, που έχει ήδη τρεις, με τις οποίες καλύπτεται η περιοχή επαρκώς, βάσει της δυναμικότητας των 35-45 μαθητών που είχε πέρυσι. Επομένως σε τι αποσκοπεί η επέκταση του σχολείου;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του Συλλόγου Παύλος Λιδάκης.

Πάντως, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κάποιοι να υποκινήθηκαν για να προχωρήσουν στην κινητοποίηση, αποδίδοντας τις αντιδράσεις ξεκάθαρα σε τοπικιστικές έριδες. «Πρόκειται για χρόνια αντίληψη που αφορά στο ρόλο και την πρωτοκαθεδρία που θεωρούν ότι πρέπει να έχει κάθε χωριό. Όμως, τέτοιου είδους αντιλήψεις αδικούν τις υγιώς σκεπτόμενες δυνάμεις που, πιστέψτε με, είναι πολλές», πρόσθεσε.

Ένταση

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Σώματος – μπροστά στο πολωτικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί – ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα που είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη για την έγκριση εκπόνησης μελέτης κατασκευής δύο νέων σχολικών αιθουσών στο Γυμνάσιο του Πύργου.

Επικράτησε ένταση, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στη δημοτική Αρχή για το χειρισμό του θέματος, που έχει προκαλέσει προστριβές μεταξύ των περιοχών. Τελικώς, με κατά πλειοψηφία απόφαση, το θέμα αποσύρθηκε για να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση και αφού προηγουμένως αποφορτιστεί η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στις τρεις εμπλεκόμενες περιοχές των Αστερουσίων.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook