Ερευνητές ταξίδεψαν σε ένα μικροσκοπικό, ακατοίκητο νησί στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού και εξεπλάγησαν όταν αντίκρισαν περίπου 38 εκατομμύρια κομμάτια σκουπιδιών που είχαν βγαλθεί στις παραλίες.

Σχεδόν όλα τα σκουπίδια που βρέθηκαν στο νησί Χέντερσον ήταν κατασκευασμένα από πλαστικό, ενώ υπήρχαν εκατοντάδες σκληροί σάκοι κάθε μορφής, μεγέθους και χρώματος.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η πυκνότητα των σκουπιδιών ήταν η υψηλότερη που καταγράφηκε οπουδήποτε στον κόσμο, παρά την μεγάλη απόσταση του νησιού από τις κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

Το νησί βρίσκεται περίπου στα μισά της Νέας Ζηλανδίας και της Χιλής και αναγνωρίζεται ως χώρος παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το νησί είναι τόσο απομακρυσμένο, που το επισκέπτονται άνθρωποι μόνο για έρευνα κάθε πέντε με δέκα χρόνια. Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλίες του νησιού μολύνονται με πάνω από 600 τεμάχια σκουπιδιών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το νησί αποτελεί μέρος των νήσων Πίτκαιρν, μιας βρετανικής περιοχής στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, στο μέσο της απόστασης μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Περού.

Πέρα από το μοναδικό κατοικημένο νησί του συμπλέγματος, που διαθέτει περίπου 50 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι απευθείας απόγονοι των στασιαστών του Μπάουντι και των Ταϊτινών που είχαν απαγάγει, το Χέντερσον απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από το πλησιέστερο μεγάλο πληθυσμιακό κέντρο και απέχει 13 ημέρες με το καράβι από τη Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο το νησί βρίσκεται κοντά στο μέσο ενός μεγάλου ωκεάνιου ρεύματος και απόβλητα από τη Νότια Αμερική καταλήγουν στις ακτές του. Η Τζένιφερ Λέιβερς του Πανεπιστημίου της Τασμανίας και της Βασιλικής Εταιρείας Προστασίας των Πτηνών, μαζί με τον συνάδελφό της, Αλεξάντερ Μποντ, πρόσφατα ανακάλυψαν 37,7 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού στο απομακρυσμένο νησί.

«Αυτό που συνέβη στο νησί Χέντερσον δείχνει ότι δεν υπάρχει διαφυγή της πλαστικής ρύπανσης ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη των ωκεανών μας», δήλωσε η Λέιβερς στην εφημερίδα Guardian.

Η Λέιβερς εκτιμά ότι 3.570 νέα κομμάτια απορριμμάτων ξεβράζονται κάθε ημέρα μόνο σε μία από τις παραλίες του νησιού. Περίπου 18 τόνοι πλαστικού έχουν καταλήξει στο νησί, με βάση δειγματοληψία σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες.

Ο συγγραφέας της έκθεσης, Jennifer Lavers, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, ήταν ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Proceedings of the National Academy of Sciences “

 

ecozen.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook