Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από την είδηση του θανάτου ενός έφηβου, ο οποίος κατανάλωσε πολλή καφεΐνη, πολύ γρήγορα.

Οι ειδικοί καλούν γονείς και μαθητές να είναι πολύ προσεκτικοί, ενόψει εξετάσεων, οπότε πολλά παιδιά ξενυχτάνε και αποζητούν την καφεΐνη, για να μείνουν ξύπνια.

Ο Davis Allen Cripe κατέρρευσε τον περασμένο μήνα στο σχολείο του, μετά από την κατανάλωση τριών ροφημάτων με καφεΐνη (ενός καφέ λάττε, ενός μεγάλου αναψυκτικού και ενός ισοτονικού ροφήματος) μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες.

Υπολογίζεται ότι κατανάλωσε έως 470 mg καφεΐνης, αφού ο λάττε του περιείχε 142 mg, το αναψυκτικό του 90 mg και το ενεργειακό ρόφημα έως 240 mg. Ο 16χρονος πέθανε από «προκαλούμενο από την καφεΐνη καρδιακό επεισόδιο, που οδήγησε σε πιθανή αρρυθμία», σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή. Το αγόρι ήταν υγιές και δεν έπασχε από κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

«Το θέμα εδώ δεν ήταν η υπερδοσολογία της καφεΐνης, αλλά το γεγονός ότι καταναλώθηκε πολύ μεγάλη ποσότητα της ουσίας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο ανακριτής της Κομητείας Ρίτσλαντ Gary Watts.

«Δεν προσπαθούμε να μιλήσουμε εναντίον της καφεΐνης, αλλά πιστεύουμε ότι ο κόσμος πρέπει να προσέχει τις ποσότητες και τον τρόπο κατανάλωσης, ακριβώς όπως προσέχει με το αλκοόλ».

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) συνιστά στα παιδιά και στους εφήβους να αποφεύγουν τα ισοτονικά ροφήματα, λέγοντας ότι τα συστατικά τους δεν έχουν ελεγχθεί σε παιδιά και «ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι ασφαλή» γι’ αυτά.

Τα περισσότερα ισοτονικά (ή ενεργειακά) ροφήματα περιέχουν ποσότητα καφεΐνης που αντιστοιχεί σε τρία φλιτζάνια καφέ, καθώς και ποσότητα ζάχαρης που φθάνει έως τα 14 κουταλάκια του γλυκού ανά ρόφημα. Στις  πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές τους αναφέρονται η καρδιακή αρρυθμία και οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση.

H Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για τα παιδιά και τους εφήβους θεωρεί ασφαλή ποσότητα καφεΐνης έως 3 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Ήρθε η ώρα να μειώσετε την καφεΐνη, εάν παρουσιάσετε τις ακόλουθες παρενέργειες: Πονοκέφαλο, αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, ανησυχία, στομαχική ανακατωσούρα, γρήγορο καρδιακό παλμό, μυϊκό τρέμουλο.

healthmag.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook