Τι δείχνει νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη

Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη δείχνει ότι τα λεγόμενα «ελαφριά» (light) τσιγάρα δεν έχουν οφέλη υγείας για τους καπνιστές, αντίθετα πολύ πιθανώς συμβάλλουν σε μια συχνή μορφή καρκίνου βαθιά μέσα στους πνεύμονες, το αδενοκαρκίνωμα.

Κάπνισμα – Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ογκολόγο Πίτερ Σιλντς του Ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, εξέτασαν γιατί η πιο κοινή μορφή καρκίνου των πνευμόνων, το αδενοκαρκίνωμα, εμφανίζει αυξητική τάση κατά τις τελευταίες δεκαετίες, παρόλο που αρκετοί καπνιστές έχουν καταφέρει να κόψουν το κάπνισμα.

Ενώ άλλα είδη καρκίνου των πνευμόνων τείνουν να μειωθούν όσο μειώνεται και ο αριθμός των καπνιστών, δεν συμβαίνει το ίδιο με το αδενοκαρκίνωμα, με συνέπεια αυτό να έχει γίνει πλέον η πιο κοινή μορφή καρκίνου των πνευμόνων.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που αρκετοί επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και χρόνια. Τα «ελαφριά» τσιγάρα – που πρωθούνται από τις καπνοβιομηχανίες ως πιο υγιής επιλογή- στην πραγματικότητα έχουν προκαλέσει μεγάλες βλάβες.

«Προσπάθησαν να ξεγελάσουν τους καπνιστές και τους ειδικούς της δημόσιας υγείας ότι ήσαν ασφαλέστερα. Όμως τα στοιχεία μας δείχνουν μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα σε αυτά τα light τσιγάρα και στα αυξανόμενα ποσοστά αδενοκαρκινώματος κατά την τελευταία εικοσαετία» δήλωσε ο Σιλντς.

Η νέα μελέτη ανέλυσε όλες τις έως τώρα έρευνες (κλινικές δοκιμές, τοξικολόγικές μελέτες, επιδημιολογικές κ.α.) που συσχετίζουν το κάπνισμα με τον κίνδυνο καρκίνου. Η μελέτη αποδίδει το πρόβλημα με τα light τσιγάρα κυρίως στις τρύπες αερισμού που διαθέτουν τα φίλτρα τους και οι οποίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει πλέον να καταργηθούν.

«Οι οπές αυτές στο φίλτρο αλλάζουν τον τρόπο που καίγεται το τσιγάρο, παράγοντας περισσότερες καρκινογόνες ουσίες, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στον καπνό να εισχωρεί στα πιο βαθιά σημεία των πνευμόνων, εκεί όπου συμβαίνουν συχνότερα τα αδενοκαρκινώματα» τόνισε ο Σιλντς, ο οποίος κάλεσε την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), να παρέμβει άμεσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook